Evanghelia sărbătorii Înălțarea Sfintei Cruci:
În vremea aceea s-au sfătuit căpeteniile preoților bătrânii împotriva lui Iisus, ca să-L omoare, și L-au dus la Pilat, zicând: răstignește-L, răstignește-L! Pilat le-a zis: luați-L voi și-L răstigniți, căci eu nu găsesc în El nici o vină. I-au răspunsiudeii: noi lege avem și după legea noastră trebuie să moară, căci s-a făcut pe Sine Fiu al lui Dumnezeu. Deci când a auzit Pilat acest cuvânt, mai mult s-a temut. Și a intrat iarăși în pretoriu și a întrebat pe Iisus: de unde ești Tu? Iar Iisus nu i-a dat nici un răspuns. Atunci Pilat i-a zis: cu mine nu vorbești? Oare, nu știi că am putere să Te eliberez și putere am să Te răstignesc? Iisus i-a răspuns: nu ai avea nici o putere asupra Mea, dacă nu ți-ar fi fost dat ție de sus.
Deci, când a auzit Pilat aceste vorbe, a scos pe Iisus afară și a șezut pe scaunul de judecată, în locul numit: pardosit cu pietre, iar evreiește: gabbata. Și era ziua pregătirii Paștilor, vineri, pe la ceasul al șaselea; și a zis Pilat iudeilor: iată împăratul vostru! Dar ei au strigat: ia-L, ia-L, răstignește-L. Pe împăratul vostru să-L răstignesc? – i-a întrebat Pilat. Căpeteniile preoților au răspuns: n-avem împărat decât numai pe Cezarul. Atunci L-a dat lor ca să-L răstignească. Și au luat pe Iisus și L-au dus ca să-L răstignească. Și, Însuși ducându-și crucea, a ajuns la locul numit al Căpățânii, care evreiește se zice Golgota. Acolo L-au răstignit; și împreună cu El pe alți doi, de o parte și de alta, iar în mijloc pe Iisus. Și Pilat a scris o tăbliță și a pus-o deasupra crucii. Și era scris pe ea: Iisus Nazarineanul, împăratul iudeilor. Deci mulți dintre iudei au citit această tăbliță, căci era aproape de oraș locul unde a fost răstignit Iisus. Și era scris evreiește, grecește și latinește.
Și stăteau lângă crucea lui Iisus, mama Sa și sora mamei Sale, Maria lui Cleopa, și Maria Magdalena. Deci Iisus, văzând pe maica Sa și pe ucenicul pe care îl iubea stând alături, a zis maicii Sale: femeie, iată fiul tău. Apoi a zis ucenicului: iată mama ta. Și, din ceasul acela, ucenicul a luat în casa sa. După aceea, știind Iisus că acum toate s-au săvârșit, plecându-și capul, și-a dat duhul.
Iar iudeii, de vreme ce era vineri, ca să nu rămână trupurile sâmbătă pe cruce, căci era mare ziua sâmbetei aceleia, au rugat pe Pilat să le zdrobească fluierele picioarelor și să-i ridice. Deci au venit ostașii și au zdrobit fluierele picioarelor celui dintâi, asemenea și pe ale celuilalt răstignit împreună cu El. Venind însă la Iisus, dacă au văzut că murise, nu I-au zdrobit fluierele picioarelor; ci unul din ostași cu sulița a împuns coasta Sa și îndată a ieșit sânge și apă. Și cel care a văzut a mărturisit, și adevărată este mărturisirea lui.
Ioan 19, 6-11, 13-20, 25-30, 31-35