Iorest, și toți,
Știți care trebuie să fie scopul oricărui dialog, chiar și în contradictoriu, și chiar și arătarea, asumarea și trăirea, unei filosofii, ideologii, teorii ?
Un singur scop: contruirea reciprocă și ajutorul reciproc. Chiar dacă nu asumat, fiindcă poate-i neacceptat, neînțeles, dar măcar cunoscut.
Să învățăm unii de la alții.
Când unul din cei ce dialoghează e setat psihic că nu are nimic de învățat de la celălalt, fie el creștin, eretic, ateu, gnostic, filosof, păgân sau ce-o fi, atunci nu este dialog, ci o dispută, premergătoare chiar și violenței, Doamne ferește. Deci pierderea timpului.
Dacă voi, care citiți, nu vreți și nu aveți ce să învățați de la mine, nu-mi mai răspundeți, nu mă mai băgați în seamă, ignorați-mă și rugați-vă pentru neputințele mele, că sunt mari și multe, iar dacă mă iubiți, mă citiți, luați ce-i bun, și căutați să-mi dăruiți și voi, mie păcătosului și tuturor, mierea înțelepciunii și dragostei voastre, căci tot ce primiți bun, este numai pentru a dărui altora, printre altele, asta înseamnă înmulțirea talantului, să aduni cât mai mult, ca să poți dărui cât mai mult.
Cu cât iubim mai mult pe Hristos, cu cât avem mai multă dragoste față de toată creația, cu atât vedem mai mult bine în celălalt, fie el și eretic sau ateu, cu atât vrem să-l ajutăm mai mult, în măsura în care primește, îl îngăduim mai cu drag, îl sprijinim în măsura în care putem, mai cu sârg și dor, și așa se naște dialogul și mântuirea.
Așa ne sprijinim, ne întărim, ne suntem de folos unii altora spre redobândirea stării primordiale.
Doar așa și numai așa. Altfel, cădem în ispitiri și păreri de sine și mândrie și slavă deșartă. Și nu, nu vrem așa ceva, că nu mai putem fi de folos altora.
Iar eu spun așa:
Să ne dea Domnul Dumnezeu, tuturor care vrem să primim, belșugul acestor 5: dragoste, smerenie, rugăciune, discernământ și asceză.
Acestea, eu de acestea am nevoie și de nimic altceva nu mai am nevoie, decât de acestea 5.
Avându-le pe acestea, e tot ce am nevoie ca să reușesc să fiu creștin, întro măsură, de care se va milostivi Domnul.
Așa reușim să biruim și ispitirile și ereziile, și întunericul ateismului și păgânismului și al doririi deșertăciunilor materiale, bogățiilor și legării inimii de stricăciuni, așa reușim să ne vindecăm și poate să vindecăm și pe alții, întro măsură, nădăjduiesc, tot mai mare și așa putem merge pe cărarea strâmtă îngustă și grea, care duce la mântuire și care puțini o află.
Sfântul Acoperământ al rugăciunilor Maicii Domnului, prăznuit astăzi, să ne acopere în lucrarea mântuirii noastre.
Iertați-mă.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia
Last edited by Igor_Paslusnik; 01.10.2016 at 13:02:26.
|