View Single Post
Vechi 05.10.2016, 12:34:41
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan67 Vezi mesajul
Uitind de sine, spui, expresie care m-a intrigat de la bun inceput. Si am scris iritat deunazi, insa mai apoi mi-am zis "si totusi... e de cugetat iarasi... hai sa cercetez de la capat...".
Asadar, Cristian, am cercetat tocmai la unul dintre baietii crestini. Si am gasit la el (Sfantul Serafim de Sarov) urmatoarea comparatie care i se atribuie:

Asa cum fierul se face moale pe nicovala, asa ma incredintez si eu pe deplin voii Domnului: fac asa cum voieste El, imi las voia mea deoparte...
("Sa ne rugam 15 zile cu Sfantul Serafim de Sarov" - M.Evdokimov, pag. 27)

Ei bine, Cristian: cum intelegi asemanarea dintre relatia fier-nicovala si relatia voia omului-voia Domnului?
Pe mine ma nedumereste ...izbitura! Intrucat fierul se face moale pe nicovala doar dupa ce este bine izbit cu ciocanul... De aici multime de intrebari nelinistitoare, inclusiv o posibila interpretare pozitiva a actiunii acelor barbati nevrednici asupra bietelor lor sotii...
Tu cum intelegi?

Adresez intrebarea tuturor celor care citesc pe aici. Cu multumiri,
Doamne ajuta!
"Intrepretarea pozitiva" tine de receptor, adica de victima, daca este in totalitate victima si nu provoaca anumite incidente care se intorc asupra lor.

Dar nu toate victimele au capacitatea sa valorifice pozitiv experientele negative, de partea cealalta raman in continuare condamnabile, cu eventualele circumstante atenuante de care vorbeam mai sus.