Ultimele 4 deși or mai fi apărut și altele
VAMA A DOUĂZECEA â A ZGÂRCENIEI
Apoi ne-au mai întâmpinat duhurile cele rele ale vămii cetei de pe urmă, care este a nemilostivirii, cruzimii și a împietririi inimii. întrebătorii vămii aceleia erau amarnic ele iuți și stăpânul lor drăcesc era foarte cumplit, sufland cu nemilostivire și mare iuțime, asemenea focului infernal. Acel boier drăcesc se mai arăta foarte uscat și obosit, ca de o lungă și mare boală, plangându-se singur de răutatea lui, gemând ca un bolnav de patima nemilostivirii. Acolo fără de milă se cercetează sufletele nemilostivilor. Și de s-ar afla cineva de multe nevoințe săvârșitor, de posturi și de rugăciuni, și dacă acela a păzit curăția, de a avut înfrânarea trupului său, dar a fost neîndurat și nemilostiv, închizându-și milostivirile sale dinspre aproapele, acela de la acea vamă se duce în jos și Intru adâncul iadului se încuie și nici nu câștigă milă în veci. Dar moi, cu darul lui Hristos, am trecut și acea vamă fără primejdie, aju-tându-mi pretutindeni rugăciunile Cuviosului Vasile, cel ce a dăruit multe din lucrurile sale bune pentru răscumpărarea mea
VAMA DOUĂZECI ȘI UNA, A IDOLATRIZĂRII ȘI A CREDINȚELOR DEMONICE
Trecând și prin vama aceea, după multe cercetări și groaznice înfricoșări, de acolo am suit mai sus pe calea văzduhului și am ajuns, însoțită de îngeri, la vama a 21-a, a slujirii de idoli sau a idolatriei și a feluritelor credințe deșarte, superstiții satanice și drăcești, credințe băbești, jocuri⊠Vameșii draci ai acelei vămi, cu șeful lor drăcesc, aveau chipurile lor asemenea idolilor neamurilor păgâne: asiatice, egiptene⊠prin care au înșelat sumedenie de lume în cursul vremurilor. Unii aveau cap de bou, ca Baal, alții cap de lup, alții cap de crocodil și alte chipuri de brezai, capre, turcă, și de felurite jivini și târâtoare, după chipul Molilor din trecut și de astăzi. Ei năvălesc asupra mea ca mulțimea haitelor de sălbăticiuni din toate părțile. Ei caută și cercetează mult catastifele lor, dar neafland nimic contra mea, am trecut îndată șl prin acea vamă, cu Darul și ajutorul Domnului nostru Iisus Hristos, și cu rugăciunile Cuviosului meu Părinte Vasile.
VAMA A DOUĂZECI ȘI DOUA, A SULIMENIRILOR
Plecând mai departe am ajuns la vama acelora care se sulimenesc, fâcându-și fața albă și rumenă, ca să se arate frumoase, și să-i tragă pe tineri spre pofta curviilor, și a acelora care se împodobesc cu feluri de podoabe și cu flori, și cu miresme se ung, și dracii acelei vămi erau mârșavi și foarte grozavi și urâți, arătându-se ca și cum ar fi femei sulimenite, și cu feluri de podoabe pe capetele lor, și alții cu mulțime de flori împodobiți și ieșea o mare putoare de la dânșii, șl alții se arătau cu cutii, cu dresuri, cu păhăruțe pline de scârnăvii. Și dacă m-au văzut, că sunt femeie au alergat asupra noastră urlând și zbierând ca niște fiareâ sălbatice,repezindu-se să mă răpească din mâinile sfinților îngeri, și făcând chipuri curvești și măscăriciuni, și cercându-mă foarte cu de-amănuntul, una câte una, de m-am sulimenit, și m-am dus la biserică sulimenită și în ce zi m-am sulimenit, și de câte ori, sau de m-am spălat cu gând să mă fac mai albă, să plac celor ce mă vor vedea, sau de m-am uns cu niscaiva miresme și unsori mirositoare, pentru pofta curviei, nelăsându-mă după cum m-a făcut Dumnezeu. Și se mirau dracii cum am ajuns până la acea vamă, și eu tremuram de frică șl fiind femeie săracă, n-am făcut, nici știu să mă fi dres vreodată și la unele m-am aflat vinovată și se repezeau dracii să mă răpească, din mâinile sfinților îngeri și dând sfinții îngeri din cele ce mi-a dăruit Sfântul Vasile, am scăpat și de la această blestemată vamă, și strigau dracii și scrâșneau cu dinții, și se lăudau că vor umple iadul de femeile, care se sulimenesc și se împodobesct nu scapă nici una din femeile acelea care se sulimenesc, și se împodobesc, ca să se arate frumoase, că le răpesc dracii de la această vamă și le aruncă jos în iad, fiindcă ele socotesc că n-ar fi păcat, și este mai mare decât curvia, că dă sminteală celor ce le vor vedea, și răpesc pe tineri, asemânându-se dracilor.
VAMA A DOUĂZECI ȘI TREIA A FUMATULUI
Mergând înainte am ajuns la vama acea, unde sunt opriți aceia, care fumează tutun sau trag tabac, și erau draci păzitori ai acelei vămi, foarte grozavi și plini de fum și cu negură acoperiți, și toți erau cu lulele și cu tabachere și slobozeau fum din nările lor ca dintr-un cuptor. Plini de iuțime infernală dracii aceia afumați, fumători, au alergat înaintea noastră și văzându-mă că sunt femeie s-au dezamăgit. Cercetându-mă cu de-amănuntul, n-au aflat în mine păcatul acesta, pentru că eu nu fumasem, nici nu umblasem cu țigări sau să fi greșit cu ceva. Dracii acelei vămi se lăudau tare, că vor umple iadul de acei ce fumează tutun sau trag tabac. Noi însă, cu darul lui Dumnezeu am trecut această vamă blestemată, nesupărați, fără să dăm ceva acelor vameși. La vederea vameșilor acelora ce suflau asupră-mi cu duhoarea puturosului fum de tutun, mi-am reamintit de învățăturile Divine din Sfintele Scripturi: âPentru ce cheltuiți argintul vostru nu pentru hrană și osteneala voastră nu pentru sațiu?â (Is. 55,2). Și ducându-ne, vorbeau sfinții îngeri, că la această vamă se opresc toți acei, care fumează tutun și trag tabac, fiindcă toată lumea s-a dedat după această buruiană, după cum a zis și Proorocul Isaia. De la această vamă se opresc și se aruncă jos în iad toți fumătorii șl fumătoarele, fiind de prisos și netrebnică firii omenești, această rea obișnuire și dare sau bir satanic al tutunului sau al tabacului!
VAMA A DOUĂZECI ȘI PATRA, A SIMONIEI
Ducându-ne înainte am ajuns la vama simoniei. Acolo se cercetează Arhiereii care iau plată pe cele sfinte, vânzând darul Duhului Sfânt pe bani. Dracii acelei vămi erau foarte fioroși și grozav de mari, ca niște uriași. Fețele lor erau întunecate ca cerneala neagră, ca tăciunele, îngâmfați și plini de mândrie. Ei se arătau îmbrăcați în odăjdii ca arhiereii, ținând pungi cu bani în mâinile lor. Alți draci se arătau că dau bani la cei îmbrăcați ca Arhiereii. Dracii aceia se lăudau tare că vor umple iadul cu Arhiereii care iau bani sau alte daruri pe hirotonii și cu acela care dau bani să se facă Diaconi și Preoți, fălindu-se că îi aruncă jos în iad, la un loc cu Simon Vrăjitorul (F. Ap. 8,18-24). La vederea fioroaselor chipuri infernale ale acelor vameși, mi-am adus aminte de cuvintele Dumnezeieștilor Scripturi: ââŠLepra lui Neeman să se lipească de tine în veciâŠâ (4 Împ. 5). Ajungând noi la această vamă și văzându-mă că sunt femeie, ne-au lăsat de am trecut fără supărare și fără nici o dare.
De exemplu o fi apărut vama drogurilor, a filmelor de tot soiul, a cărților de toate felurile, a ziarelor pline cu de toate și a altor feluri de păcătuire împotriva Dreptății și Adevărului, a Dragostei curate și împotriva lui Dumnezeu, împotriva Credinței și credincioșilor care caută Mîntuirea.
Last edited by vsovi; 07.10.2016 at 19:06:06.
|