View Single Post
  #25  
Vechi 18.10.2016, 18:31:24
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.724
Implicit

Citat:
În prealabil postat de crincrin Vezi mesajul
3. Tipuri de persoane pseudo-duhovnicești

3.1. Tipul patologic

Tipul patologic, psihopatul, a cărui vocație mistică apare datorită unor deranjamente psihice personale, este un tip de obicei activ, având numeroase „convorbiri cu Dumnezeu” și „vedenii de sus”, prin care își alimentează mândria cu învestirea unor misiuni importante chiar pentru omenirea întreagă.

Între acești autointitulați „prooroci”, unii sunt psihopați confirmați de știința medicală, iar tratarea lor necesită și o intervenție clinică (tratament, internare în spital). Alții însă, a căror boală nu e întotdeauna și pentru toți evidentă, se dau drept reprezentanți ai unei spiritualități autentice, cucerindu-și adepții prin convingerea puternică în ceea ce spun, convingere susținută și prin manifestări exterioare agresive, uneori chiar ridicole și prin „rețete” proprii de spiritualitate.

Totdeauna se dau pe sine drept mari personalități[1] și țin neapărat să fie considerați ca atare, mergând uneori până la sacralizarea propriilor persoane și obiecte (delir de grandoare). Au adesea „vedenii în duh” sau „convorbiri cu îngeri”, despre a căror importanță nu se consultă niciodată cu Biserica și pe care niciodată nu le raportează la reperele dumnezeiești ale Sfintei Scripturi și ale Sfintei Tradiții. Duhurile cu care comunică le dau un fel de autonomie în cele spirituale, întărindu-le convingerea propriei infailibilități astfel încât ajung să se propovăduiască pe ei înșiși și nu pe Dumnezeu[2]. Unii ca aceștia nu cunosc nimic despre smerenia adevărată, despre dreapta socotință, despre deosebirea duhurilor, virtuți absolut necesare oricărui creștin drept-măritor.

Toți acești „prooroci”, având „comunicări directe cu Dumnezeu”, se cred mai presus chiar și de Sfânta Scriptură, pe care o folosesc ca să-și argumenteze „misiunea”, făcând de obicei, propagandă de grup, sacrificând orice pentru grup, chiar logica, bunul simț și omenia, provocând mari crize sufletești în ascultătorii naivi și nepregătiți și aproape terorizându-i cu propriile lor obsesii și neliniști. Lângă ei nu ai sentimentul seninătății, al odihnei și al bucuriei pe care-l trăiești la întâlnirea cu un om îmbunătățit, ci o teribilă încrâncenare și teamă; sunt făcători nu de pace, ci de panică. Apogeul dezechilibrului îl ating fanaticii, manevrați clar din umbră de duhurile viclene, care-i aruncă în excese și exagerări cu totul străine de viața Bisericii.

https://unsufletortodox.wordpress.co...sul-misticism/
Acestea sunt acuzațiile tale, surioară "Crincrin" ? Minunat... (sau poate spui că nu sunt acuzații, atunci de ce le-ai scris?)

Hai să vedem dacă sunt minciuni cele scrise mai sus:

Hristos a fost patologic ?
Avea vedenii de sus și convorbiri cu Dumnezeu ! Și Ilie Tesviteanul, Moise și toți proorocii. Deci au fost ei patologici? Erau psihopați, așa-i ?

Sfinții Sfinții Apostoli, Sfinții Părinți, Sfinții Mucenici, mulțimea de Sfinți Episcopi, Sfinți Preoți, Sfinți Diaconi, în toate secolele, au fost patologici ?

Asta-i prima. A doua:

Am spus eu că am primit "convorbiri cu Dumnezeu" ? (care este defapt definiția rugăciunii și Teologia) Sau am spus că am primit "vedenii de sus" și "vedenii în duh"? Am spus eu că sunt investit întro misiune importantă pentru omenirea întreagă? M-am numit eu prooroc ? M-am dat drept reprezentant a unei spiritualități autentice ? Am căutat eu să cuceresc adepți ? Am avut manifestări exterioare agresive sau ridicole ? Am dat rețete proprii de spiritualitate ? (iar Sfintele Canoane nu sunt rețete? Tâlcuirea Scripturii de Sfinții Părinți, nu sunt rețete? deci sunt psihopați Sfinții Părinți de la Sfintele Sinoade și tâlcuitorii?)

M-am dat vreo mare personalitate ? Am ținut neparat să fiu considerat ca atare ? M-am sacralizat ? (Doamne ferește) Am avut vedenii în duh ? Convorbiri cu îngerii ? Am comunicat cu duhuri care mi-au dat autonomie în cele spirituale ? (apropo, studiile teologice nu sunt autonomie) M-am declarat eu infailibil ? (mai bine moarte de mii de ori decât să fiu ca Patriarhul eretic de la Roma "papa" care s-a declarat infailibil). M-am propovăduit pe mine însumi ? M-am considerat eu mai presus de Sfânta Scriptură ? Am sacrificat orice pentru grup ? Am sacrificat ceva, cât de mic ? Crize sufletești ? Pardon ? Am terorizat pe cineva cu ceva ? S-au lipsit oamenii de seninătate, odihnă, bucurie, lângă mine ? Am cerut eu să se lipsească cineva, de ceva lângă mine, viermele ?

Am fost încrâncenat și cu teamă ? Am fost făcător de panică ? Am încălcat libertatea unui om ? Am fost fanatic ? Apropo, Hristos era fanatic ? Sfinții Apostoli și toți marii Sfinți, erau fanatici, așa-i ? Am fost manevrat clar din umbră de duhurile viclene care m-au aruncat în excese și exagerări, cu totul străine de viața Bisericii ?

Soră... ești cel puțin puerilă și, iartă-mă, dar ai mințit...

Acuzații nefondate, lipsă de respect, de bun simț, nu față de mine, ci față de tine însuți.

Dumnezeu să te ierte, față de mine nu ai greșit cu nimic...
__________________
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Citim zilnic Sfânta Scriptură, Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți scrise de Sfinți ortodocși, nu de alte culte, pentru Îndumnezeire. În erezie nu e Duh Sfânt, Har, Taine și Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Biserică fără ereziile lor. Creștinismul/Ortodoxia/Hristos a fost, este și va fi ecumenic, nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare spre ideologii-credințe până la Parusie. Mărturisim 9 Sfinte Sinoade Ecumenice.
Biblia
Reply With Quote