În afară de timpul când ne rugăm, încercând să-I vorbim lui Dumnezeu, există și momente, când ne vorbește însăși Dumnezeu, atunci când auzim sau citim Cuvântul său viu, adresat tuturor și în același timp, fiecăruia dintre noi în parte. Iar despte faptul că această conversație este cu adevărat misterioasă și personală ne-o poate dovedi și experiența fiecăruia dintre noi – doar Cuvântul lui Dumnezeu ni se descoperă într-un mod cu totul neașteptat, ca și cum l-am citit pentru prima dată.
«Luminătorul trupului este ochiul; de va fi ochiul tău curat, tot trupul tău va fi luminat. Iar de va fi ochiul tău rău, tot trupul tău va fi întunecat. Deci, dacă lumina care e în tine este întuneric, dar întunericul cu cât mai mult! » (Мt. 6, 22-23)
Ce reprezintă omul astăzi și cine este de fapt el?
În fiecare zi trecem unul pe lângă altul, ne grăbim copleșiți de problemele reale și inventate, fiind fericiți vinerea și mai puțin fericiți în dimineața zilei de luni. Lumea din jurul nostru este în cel mai bun caz formată din familie și prieteni și mai puțin din colegi. Fără prea multe detalii și nuanțe, aceasta este viața obișnuită a fiecăruia dintre noi, adesea cuprinsă în orbita propriului „eu”, pentru care după cum știm, există mai mereu în primul rând propria persoană. Dar într-o zi, descoperi că nu te mai miști…nu mergi înainte….Da, faci pași spre serviciu, casă sau poate și spre biserica din preajmă, dar e ceva mecanic și lipsit de suflet.
Lumina, care ar fi trebuit să existe în mine poate de fapt e mai degrabă întuneric? E un adevăr dureros, dar meditând la acel verset – nu am putut sincer să zic că nu e așa. Toate gânduruile, faptele, cuvintele reprezită viața noastră, care este compusă din benzi albe și negre și e bine dacă suntem în stare să conștientizăm că există și cele negre.
Și „de va fi ochiul tău rău”? Dar cum poate fi ochiul meu „curat” dacă voi trece pe lângă bătrânica cu un păhăruț de plastic pentru mărunțiș, care mă petrece cu o privire plină de durere și suferință, dar nu-mi cere nimic sau voi trece indiferent în transportul comun pe lângă tinerii șezând pe scaune și un bătrânel gârbovit în picioare lângă ei. Noi ne grăbim atunci să ne acoperim ochii prin îngândurarea închipuită, dar de fapt prin orbirea gravă și poate și fără de speranță de a fi vindecată?
Intuneric este atunci când în jur nu se vede nimic sau doar tu nu vreai să vezi ? Și atunci care este întunericul din jur, dacă ceea ce-mi părea „lumina din mine” – de fapt e ceva abia deslușit, sau poate nici atât lumină nu mai are…
Și atunci începe căutarea luminii, căci fără ea viața nici nu mai e viață…. Nu este îngrozitor să cazi… este înspăimântător să cedezi și să renunți… și să continui să cazi. Oprește-te…privește…
Mântuitorul din nou este răstignit și umilit pe Golgota pentru tine, prin moartea Sa, El a călcat întunericul din afară, și a ieșit în întâmpinarea ta, astfel încât să poți alege viața și să fii cu El, ca cu ajutorul Lui să încetezi să mai fii orb.
Ce voi alege eu (sau fiecare dintre noi)? Să merg la sărbătoarea din Ierusalim a lui Pilat și Caiafa, sau să fiu asemeni tâlharului și voi conștientiza faptele mele și voi cădea la picioarele lui Hristos îndrăznind să cer – „Pomenește-mă, Doamne…”?
Domnezeu este milostiv și mila lui e „în fața ochilor mei”, este o respirație proaspată de aer, adusă din câteva rânduri din Evanghelie, care au adus la începutul unei noi căi din viața mea: de a depăși „întunericul”, care este în mine și a merge către Lumină.
„Să tindem cu tot sufletul spre lumina lui Hristos, pentru ca să nu ne cuprindă întunericul veșnic!”
Din Natalia Lozan, Pentru dragoste și înțelegere în familie. Editura Ortodoxia, București 2016