View Single Post
Vechi 23.10.2016, 02:11:39
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Biserica avea o influenta mai mare in Parlament inainte de 1945, cred ca ierarhii aveau statutul unui parlamentar din Camera Superioara/ Senat, ba chiar asta a fost si angajamentul lui Cuza ca secularizeaza averile cu remuneratia clerului si recunoasterea vocii Bisericii in deciziile statului, Patriarhul Miron Cristea cred ca a fost prim ministru.
Iar Sfantul Grigorie Dascalu, Mitropolit, a fost chiar loctiitor al domnului Tarii Romanesti...:)
Dar pentru o vreme scurta, de criza, pana s-a rezolvat problema domnitorului.
Si pentru ca am adus vorba despre acest luminos barbat, sa ne amintim ca el dona mereu, nu strangea.... In ziua trecerii lui la Domnul i s-a gasit in chilie doar haina pe care si-o purta pe trup si cateva colete cu carti, pe care urma sa le doneze unor copii sarmani ca sa invete si ei putina carte... Asta ii era averea de mitropolit si de loctiitor al domnitorului!
Iar astazi?...
Si te miri ca unul ca Grigorie era primit la treburile conducerii? Dar el pe toate le facea cu mare delicatete, cu umilinta, cu desavarsita intelepciune. Un om care nu a impus nimic, nu a ordonat, nu a tras sfori, nu a presat. Sa ii citim viata ca sa capatam perspectiva limpede asupra a ce poate fi un adevarat crestin, inclusiv in ipostaza cand este implicat (la cererea repetata, insistenta a celor din conducerea tarii) in treburile statului.
Reply With Quote