View Single Post
Vechi 26.10.2016, 13:07:12
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit Sîngele Lui Hristos curge pe mochetă!

La ortodocși oricine vrea să-și împărtășească bebelușul botezat poate să vină s-o facă oricînd. Preoții nu-i cunosc pe părinți în general.

Cînd se face 11:20 dintr-o dată apar mulți copii la împărtășit. Pînă atunci foarte puțini participă cu părinții lor la Liturghie. De îndată de momentul așteptat se consumă, pe la 11:40, copiii și părinții lor pleacă mulțumiți că și-au atins scopul. Adică stau în biserică cam un sfert de ceas.

La noi treaba asta se petrece în demisolul clădirii și vin de regulă 3 preoți să le facă față tuturor copiilor. Liturghia se transmite în direct de sus, audio și video. Și se suprapune cu predica preotului, cu împărtășirea celor maturi și uneori cu sfîrșitul slujbei, timp în care sunetul e redus la minim sau oprit.

Deci vin destui părinți, dar stau puțin și pleacă rapid. Majoritatea nu sînt atenți cu ce face copilul cu Sfînta Împărtășanie după ce se întorc în sală. Nu sînt atenți nici în timpul împărtășirii. Iar la unii preoți... nici nu mă duc, sînt pur și simplu neglijenți. Bine că vin mai mulți și am de unde să aleg.

Am văzut de prea multe ori accidente cu copiii altora. Bebeluși, copii cu deficiențe sau chiar copii măruți și sănătoși care au dat pe jos sau pe haine scumpul Sînge. Preoții parcă s-au resemnat, parcă s-au obișnuit cu asemenea întîmplări... Nu e normal, deloc. Mai ales că sînt părinți care vin dintr-un fel de superstiție să facă asta, pentru sănătate și atît; lor nu le pasă dacă ce pică pe jos e anaforă sau ce primesc din Potir. Știu cazuri concrete care nu cred că acolo e Hristos, dar totuși vin cu copiii adeseori.

Și atunci ce e de făcut? Să fie împărtășiți numai copiii celor pe care preotul îi cunoaște bine? Să nu fie împărtășiți copiii de pînă la 4 ani să zicem? Să nu fie primiți decît însoțiți de tata sau de mama? Cei cu handicap să fie acceptați doar în condiții de maximă siguranță, în prezența mai multor persoane adulte care să prevină accidentele? Spuneți și voi...

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote