Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik
"iar pentru mine însumi nu mă voi lăuda decât numai în slăbiciunile mele." - 2 Corinteni 12, 5.
"Îți este de ajuns harul Meu, căci puterea Mea se desăvârșește în slăbiciune. Deci, foarte bucuros, mă voi lăuda mai ales întru slăbiciunile mele, ca să locuiască în mine puterea lui Hristos. De aceea mă bucur în slăbiciuni, în defăimări, în nevoi, în prigoniri, în strâmtorări pentru Hristos, căci, când sunt slab, atunci sunt tare. M-am făcut ca unul fără minte, lăudându-mă. Voi m-ați silit!" - 2 Corinteni 12, 9-10.
|
Mai intai as vrea sa cercetam textul Scripturii. Unde gasim noi, Igor, pe Apostol scriind si spunind la tot pasul ca e spurcaciune si besica de puroi... Pai ce, Apostolul se predica pe sine? Nu mai degraba predica Evanghelia, propovaduind pe Hristos?
Daca ne dam seama ce lucrare are Pavel intre neamuri, apoi gasim ca el propovaduieste pe Hristos, Evanghelia - iar nu faptu ca-i besica si spurcaciune. Esti de acord?
Cat despre faptul ca, silit de imprejurari (precum zice) se refera si la sine folosind acea exprimare, asta o face tocmai pentru ca vrea sa invete despre lauda. iar prin asta, ca de obicei, despre cum sa intelegem lucrarea Domnului. Despre smerenie vorbeste, despre nimicul care e omul fara iubirea lui Dumnezeu...
In fine, tocmai pentru ca Pavel vrea sa arate care e semnul/garantia pentru cei care-L urmeaza pe Hristos, el enumera prigonirile, suferintele, slabiciunea si le arata sensul: jertfa, mucenicia. Puterea transfiguratoare a celui care se daruieste lui Dumnezeu o subliniaza Pavel, iar nu vreun defect in sine!
In nici un caz Pavel nu se lauda cu slabiciunea doar de dragul slabiciunii. Subiectul discursului sau nu e slabiciunea omeneasca, ci puterea. Anume, Puterea Dumnezeiasca! Nu lauda defectul/nedesavarsirea, ci lauda pe Hristos Care lucreaza in slabiciunea omului smerit de aceasta. Intrucat lumea pagana vedea in slabiciune si lipsa de putere lumeasca doar o rusine. Valorizarea slabiciunii era negativa iar Pavel vine sa arate in ce sens poate fi ea pozitiva si necesara.
In orice caz, eu nu inteleg mesajul paulin ca pe o morbida defaimare de sine, ci ca pe o explicatie si marturisire duhovniceasca imposibil de mimat. Ca sa vorbesti ca Pavel despre tine, tre sa fii ca Pavel. Altminteri suna fals, nepotrivit.