["Mirenii pot sa judece si sa anatematizeze sinoade eretice " (Sfantul Augustin de Florina)
Episcopul LONGHIN - :"ecumenismul blestemat , care este inainte mergator antihristului si doreste sa distruga din temelii pe una sfanta, soborniceasca si apostolesca Biserica a lui Hristos.
Acest sinod mare sfant panortodox este cel mai viclean, talharesc, cel mai mincinos pe care eu si credinciosii mei niciodata nu-l vom recunoaste. "
Sfintul Ioan Gura de Aur (+ 407)
“Daca cineva contraface macar o mica parte a chipului regelui pe moneda regala, in felul acesta o falsifica; la fel si in credinta cea adevarata, acel care va schimba chiar cit de putin in ea, o vatama pe toata. Caci daca, pe de o parte, dogma este rastalmacita, si inger de ar fi, sa nu-l credeti. Nimic nu foloseste viata virtuoasa, daca credinta nu este sanatoasa.”
Sfintul Chiril al Alexandriei (+444)
“Daca cineva schimba ceva in sfintele si dumnezeiestile dogme patristice, acest lucru nu trebuie sa-l luam drept clarviziune, ci drept crima si abatere de la dogma si pacatuire impotriva lui Dumnezeu.”
Sfintul Teodor Studitul (+826)
“Atunci cind Credinta e primejduita, porunca Domnului este de a nu pastra tacere. Daca e vorba de Credinta, nimeni nu are dreptul sa zica: “Dar cine sunt eu? Preot, oare? N-am nimic de-a face cu acestea. Sau un cirmuitor? Nici acesta nu doreste sa aiba vreun amestec. Sau un sarac care de-abia isi cistiga existenta? … Nu am nici cadere, nici vreun interes in chestiunea asta. Daca voi veti tacea si veti ramine nepasatori, atunci pietrele vor striga, iar tu ramii tacut si dezinteresat?”
“Sinodul nu este aceasta: sa se intruneasca simplu ierarhi si preoti, chiar daca ar fi multi; ci sa se intruneasca in numele Domnului, spre pace si spre pazirea canoanelor… si nici unuia dintre ierarhi nu i s-a dat stapinirea de a incalca canoanele, fara numai sa le aplice si sa se alature celor predanisite, si sa urmeze pe Sfintii Parinti cei dinaintea noastra… Sf. Ioan Gura de Aur a spus deschis ca dusmani ai lui Hristos sunt nu numai ereticii, ci si cei aflati in comuniune cu ei ].”
-zice Sfantul Grigorie Palama :"nu apartin Bisericii lui Hristos aceia care nu se afla in adevar"
-au fost si sinoade pe care poporul nu le-a recunoscut, cum e cel de la Florența-Ferrara, si din acest motiv noi azi suntem in continuare ortodocsi
-Sfintii Parinti ziceau ca cine primeste ceva nou in Biserica , accepta invatatura diavolului, si devine una cu diavolul, pentru ca ereziile sunt de la cel rau [Sfintul Ioan Gura de Aur (+ 407)
“Daca cineva contraface credinta cea adevarata, acel care va schimba chiar cit de putin in ea, o vatama pe toata. Caci daca dogma este rastalmacita, si inger de ar fi, sa nu-l credeti.
Sfintul Chiril al Alexandriei (+444)
“Daca cineva schimba ceva in sfintele si dumnezeiestile dogme patristice, acest lucru nu trebuie sa-l luam drept clarviziune, ci drept crima si abatere de la dogma si pacatuire impotriva lui Dumnezeu.”]
Conferința despre sinodul din Creta la Oradea. Au participat trei monahi athoniti:
https://www.youtube.com/watch?v=MotN73ypquo
Conferinta despre sinodul din Creta la Beius. Au participat trei monahi athoniti :
https://www.youtube.com/watch?v=CzqQb_zTVlU