Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik
La 1 e o întrebare. La 2 sunt 3 întrebări. La 3 sunt 3 întrebări.
|
La numărul 2 n-am înțeles decât prima întrebare, la care am dat și răspunsul.
La numărul 3, iarăși, cam neclare ultimele două formulări: Lucrarea Duhului Sfânt nu este separată de har, fiind însuși harul.
Citat:
Nu ne înțelegem că frăția ta, din neatenție probabil, și poate fără să vrei, nu ești ortodox, sau nu înțelegi dogma Bisericii.
|
Fără îndoială, mai trebuie să fac eforturi în sensul ăsta
Citat:
Nu poți să-l compari pe Duhul Sfânt cu o creație, cu un om.
|
Omul este creatură, dar una după Chipul lui Dumnezeu, așa că este loc de comparație. Avem în comun cu Dumnezeirea faptul că suntem persoane. Lucrarea lui Dumnezeu se manifestă în harul său, în timp ce a noastră se manifestă în faptele noastre.
Cuvântul meu este manifestarea persoanei mele.
Manifestarea Persoanelor Sfintei Treimi echivalează cu harul, din câte am înțeles până acum. Așa încât sunt de acord cu ce ai scris mai jos:
Citat:
La Duhul Sfânt, harul nu este cuvântul, este posibilitatea manifestării Duhului Sfânt în și pentru creației, harul nu poate fi cuvântul, că cuvântul este Logosul, Hristos, care trimite pe Duhul Sfânt, dar care este născut din Tatăl, care-L purcede pe Duhul Sfânt și împreună El este Cel ce este, Unul, Dumnezeu Treime întreit în Persoane, de-o singură ființă, din Cel Care izvorăște harul, fără să se confunde lucrările în Persoane. Și esența Lui este veșnică, El fiind izvorul timpului și spațiului, materiei și nemateriei.
|