În Aula Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat astăzi, 28 octombrie 2016, ședința solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Ședința a fost dedicată Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești.
În deschiderea lucrărilor, Preafericirea Sa a arăta importanța anului comemorativ și omagial 2016 pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română.
Anul acesta omagial a fost o ocazie deosebită de a întări comuniunea între noi și, în același timp, de a intensifica multe activități pastorale, misionare, social filantropice și culturale în fiecare Eparhie din țară și din afara granițelor. Este o bucurie mare pentru noi ca sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Catedralei Patriarhale și al Bucureștilor, să fie urmată de sărbătoarea Sfântului Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești; și în această sărbătoare să fie integrată ședința solemnă a Sfântului Sinod.
De asemenea, Preafericirea Sa mulțumit tuturor pentru implicare în buna desfășurare a hramului Catedralei Patriarhale, dar și a activităților desfășurate în plan cultural și educațional.
Doresc să mulțumesc tuturor ierarhilor, preoților, monahilor, monahiilor și tuturor celor care s-au ocupat de buna organizare a sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, pentru participare și pentru dragostea cu care au răspuns invitației noastre; nu numai ierarhi din țară, ci și din afara țării au fost prezenți. Această comuniune în jurul sfinților este pentru noi izvorul cel dintâi de luminare, de inspirație, de încurajare și de coresponsabilitate în a răspunde chemării lui Hristos de a sluji în Biserica Sa.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit și despre necesitatea educației, precizând că aceasta este cea mai mare investiție pe care trebuie să o realizeze societatea și Biserica. Totodată, Patriarhul României a evidențiat faptul că educația religioasă este o investiție eternă.
Cinstirea memoriei celor mai vrednici păstori ai Bisericii este, nu numai o datorie, ci și o creștere a noastră spirituală, pentru ca numai în comuniune există creștere spirituală, a mai spus Preafericirea Sa.
În cadrul ședinței, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal și Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a prezentat raportul-sinteză privind activitățile desfășurate în Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești în Patriarhia Română.
Pe fondul datelor comunicate de eparhii, de Sectoarele Administrației Patriarhale, precum și de către Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, se evidențiază o bogată și frumoasă imagine de ansamblu a activităților desfășurate în cuprinsul Patriarhiei Române, în anul 2016 – „Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox” și „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești”. Astfel, la nivelul fiecărei eparhii și al instituțiilor din subordine, inclusiv al celor de învățământ teologic, cele două teme menționate au fost marcate prin numeroase și diverse manifestări religioase, culturale, educative și pastoral-misionare, unele dintre acestea fiind, încă, în curs de desfășurare sau urmând să se desfășoare până la sfârșitul anului, a precizat ierarhul.
În continuare, au fost lansate două volume apărute la Editura Basilica a Patriarhiei Române:
Monahismul Ortodox Românesc (vol. II)
Evanghelia slavei lui Hristos, predici la duminicile de peste an
Lucrarea semnată de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Evanghelia slavei lui Hristos, cuprinde 56 de predici la duminicile din cursul anului bisericesc. În deschiderea fiecărei omilii este prezentată icoana și texul Evangheliei, volumul reprezentând un „eveniment cu totul special în literatura omiletica”, după cum a precizat Preasfințitul Părinte Varlaam. Volumul va fi oferit gratuit, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, fiecărui preot din Arhiepiscopia Bucureștilor.
În continuare, au fost vizionate două filme realizate de televiziunea Trinitas a Patriarhiei Române. Producțiile media au fost dedicate Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.
La final, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a acordat mai multe distincții persoanelor care s-au implicat în organizarea Întâlnirii tinerilor ortodocși din toată lumea, desfășurată în perioada 1-4 septembrie 2016.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
|