E adevarat, bebelusii varsa sau isi pateaza hainutele, situatii in care trebuie avuta grija ca servetelele sa fie duse la Sf. Altar iar hainutele sa fie arse iar cenusa aruncata la loc curat.
Dar poate fi si o ispita sa crezi ca Sfintele Taine sunt date pe jos si calcate in picioare din nestiinta sau neglijenta. Ce ai scris aici ar trebui sa spovedesti, Florin-Ionut, si Dumnezeu te va ajuta sa afli daca e chiar asa.
Nu noi administram Sf. Taine. Aceasta este grija preotilor iar preotii nu sunt neglijenti. S-ar putea ca diavolul sa vrea sa credem asta. Datoria noastra, atunci cand ne apropiem de Sf. Taine, este sa ne rugam. Altfel, diavolul vine si ne arata ceva ce nu se intampla si in realitate. Sfarsim prin a ne sminti, a judeca si ne pune intrebari nepotrivite.
Copiii, oricat ar fi ei de mici, daca sunt botezati, trebuie sa fie impartasiti!
Unde parintii sunt neinformati, putem ajuta si noi cu sfaturi.
Imi vine in minte un pasaj pe care nu-l pot reproduce cu fidelitate si care ne poate aduce liniste acolo unde diavolul seamana tulburare. Undeva, in cartea Viata mea in Hristos, Sf. Ioan de Kronstadt spunea ca Dumnezeu, in marea Sa iubire de oameni, paraseste uneori Sfintele Taine, daca cineva se apropie cu nevrednicie - tocmai pentru a-l scapa pe osanda. As extinde informatia aceasta si pentru cazurile in care Sfintele Taine chiar ajung pe jos..., dar poate gresesc.
Accidente se pot intampla si celor mari, dar am constatat din experienta proprie ca acolo unde nu este rea-vointa, Dumnezeu intervine. Mi s-a intamplat ca din partea solida, o bucatica sa-mi ajunga pe obraz, pentru ca nu am deschis larg gura. Nu am fost foarte constienta de asta, stiu doar ca am luat-o cumva cu limba si am inghitit-o.
Parintele a vazut doar secventa cand era inca pe obraz, s-a oprit si nu va spun cat mi-a examinat hainele si cu cata grija, teama si atentie s-a uitat pe jos. Negresit ca se ruga, eu fiind doar o spectatoare stanjenita, dar am realizat ce se intamplase si l-am asigurat pe parinte ca am inghitit-o si pe aceea, desi participarea mea a fost minima. Ingerul pazitor m-a ocrotit de un asa mare pacat. Cu atat mai mult, in cazul celor mici sau a celor cu totul nestiutori, Dumnezeu vegheaza.
Ispite in care suntem siguri ca am vazut si auzit cum cad Sf. Taine pe jos sunt de la diavol si trebuie spovedite.
39. Iar a doua, la fel ca aceasta: Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.
40. În aceste două porunci se cuprind toată Legea și proorocii. (Sfânta Evanghelie după Matei, cap. 22)
Last edited by crincrin; 29.10.2016 at 15:30:35.
|