View Single Post
Vechi 30.10.2016, 21:59:58
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

n anii Ž90, pe străzile din capitala țării noastre luase amploare fenomenul copiilor străzii, încât, de exemplu, în anul 1995 numărul acestora depă*șise 5.000. Sensibili față de suferințele acestor semeni, părintele Iustin Marchiș, duhovnicul Mănăstirii Stavropoleos din București, și preotul catolic Georg Sporschill, care a derulat numeroase proiecte sociale în Europa de Est, au avut inițiativa de a realiza o fundație care să dezvolte servicii sociale pentru copiii străzii. Acestui demers i s-au alăturat mai multe persoane cu inimă bună care au înființat încă din anul 1996 o fundație pentru copiii străzii. Părinte spiritual l-au ales pe sfântul care ocrotește Bucureștiul, și anume pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou.
Au trecut 20 de ani. Fundația „Sfântul Dimitrie” și-a dezvoltat activitățile și proiectele prin înființarea unui atelier destinat persoanelor cu dizabilități și a Centrului pentru educație și sprijin comunitar, iar beneficiari ai serviciilor sociale oferite sunt copii ai „copiilor străzii” din anii Ž90, dar și copii din familii defavorizate.
Irina Zaharia este asistent social și activează în domeniu de la inaugurarea fundației. Din luna mai a acestui an este directorul Centrului pentru educație și sprijin comunitar. Ea este una dintre persoanele din cadrul centrului care își jertfesc aproape întreg timpul unei zile ca să-i ajute pe acești copii să-și îmbunătățească încrederea în sine, să-și dezvolte capacitățile intelectuale, ca apoi să se integreze pe piața muncii. „De când am venit la «Sfântul Dimitrie», am vrut să cunosc familiile copiilor, mai ales că i-am văzut pe copilași frumoși, curați. Dar, ajungând acolo, am văzut că este o situație foarte grea. Așa am descoperit o lume subterană a Bucureștiului care m-a înfiorat de-a dreptul. Nu cred că cineva din Bucureștiul ăsta de fițe poate crede că în subteran este o adevărată lume. Nu credeam că pot fi oameni care să trăiască în asemenea condiții, adică în subsolurile unor clădiri părăsite, iar aceasta fiindcă nu au alternativă. Nivelul lor de instruire nu le permite să aibă locuri de muncă ca să-și permită o chirie decentă și, având 3, 4, 5 copii, este cu atât mai greu. Unii dintre copii, când pleacă de la centrul nostru, se duc în subteran. Eu aș invita și profesorii, și directorii de școli, care au pretenții foarte mari de la copii, dar nu le oferă nimic, și chiar oamenii care îi privesc într-un fel anume, să vină să vadă în ce condiții trăiesc copiii aceștia. Poate așa am fi mai sensibili la nevoile lor și ne-am opri în a-i eticheta atât de repede”, a explicat Irina Zaharia, directorul Centrului pentru educație și sprijin comunitar.
30 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani, beneficiază de o masă caldă, sprijin la efectuarea lecțiilor, consiliere psihologică și vocațională, logopedie, activități de dezvoltare personală, jocuri de grup și alte activități recreative. Beneficiarii provin din familii foarte sărace din București, mai mult de 75% dintre ei fiind din familii monoparentale și cu mai mulți frați și surori. Echipa centrului este formată din 3 pedagogi, un psiholog, un artist plastic și un asistent social. Fiecare membru al centrului este responsabil de câte o grupă de copii și de realizarea unui plan personalizat cu nevoile, respectiv soluțiile pentru fiecare copil. Totodată, au fost organizate sesiuni pentru părinți în privința relaționării cu copiii, cursuri de calificare pentru părinți și au fost oferite ajutoare materiale, în limita posibilităților.
Viața lui ar fi fost urâtă dacă nu ar fi ajuns aici
Din dorința de a-i sprijini și a-i motiva pe copii să continue studiile, directoarea Centrului pentru educație și sprijin comunitar a încercat să organizeze întâlniri cu directori și profesori de la școlile din apropiere pentru a prezenta cazurile de copii care se confruntă cu diferite probleme și pe care ei, în cadrul unității școlare, nu le pot gestiona. Dar nu toți au fost deschiși acestei inițiative. „A venit la centrul nostru un copil de 6 ani cu deficit de vorbire. Adică acest copil a fost mai întâi la grădiniță, dar, pur și simplu, nu l-a ajutat nimeni. La noi a început un program cu logopedul. De astfel de probleme doream să-mi vorbească, dar nu-i interesează. Am fost surprinsă foarte neplăcut de lipsa de interes și de implicare. Din fericire, există și oameni implicați, interesați pentru rezolvarea problemelor acestor copii. Avem copii în centru primiți la recomandarea școlilor pe diferite probleme. Am abordat familia, iar copilul vine în centru, își face temele, mănâncă, primește ce-i trebuie”, a precizat directoarea Irina Zaharia.
Ștefan Rotaru este elev în clasa a 5-a, iar activitățile din centru îi plac mai mult decât cele de la școală, deoarece „pe doamnele de aici le cunosc mai bine decât pe profesorii mei”. Întrebat cum ar fi fost viața lui dacă nu ar fi venit în acest centru, Alin Mocanu, elev în clasa a 8-a, a răspuns: „Urâtă”. Iar apoi i-au dat lacrimile, nemaifiind nevoie de alte cuvinte.
Sprijinul voluntarilor
Din luna noiembrie, când vor fi definitivate grupele cu copiii care s-au integrat în cadrul centrului, vor fi derulate mai multe tipuri de programe, inclusiv de consiliere spirituală. Astfel, sunt așteptați voluntari, chiar dintre studenții teologi, care să-i învețe pe cei mici colinde, dar și orice alte activități. „Lucrul cu copilașii este fascinant și mă bucur foarte mult că pot contribui într-un fel la evoluția lor intelectuală și spirituală. Îmi place foarte mult să le ofer atenția și cunoștințele mele. Odată ce devii voluntar, îți dorești să ajuți tot timpul și să faci parte din viața copiilor, să-i ajuți, fiindcă te atașezi de ei foarte mult”, a spus Simona Badiu, voluntară pentru atelierul de pictură și creativitate.
Activitatea de zi cu zi în Centrul pentru educație și sprijin comunitar, a precizat psihologul Roxana Gogiu, este provocatoare, dificilă și, în același timp, plăcută. „Sunt zile când copiii sunt agitați, dar reușim să-i atragem să lucreze. Aici, cred că ei învață să fie mai responsabili, fiindcă, dacă s-ar duce acasă după școală, ar uita de teme, mai ales că, din păcate, sunt și puțini părinții care să îi încurajeze să lucreze”.
Eforturile acestor oameni pentru îmbunătățirea calității vieții, mai ales sufletești, a acestor copii marginalizați, aflați în lipsuri materiale, în indiferența și nepăsarea altor semeni, poate nu se concretizează în schimbări imediate de comportament și mentalitate. Însă, datorită dăruirii lor, ei au pus în sufletul copiilor gânduri de iubire care vor da roade bune în timp. Această părere mi-a fost întărită de Ionuț Dănică, elev în clasa a 8-a. Prin venirea lui la centru încă din clasa a 3-a, copilăria lui a fost mai frumoasă, a spus el, iar mulțumirea față de binefăcătorii lui se va manifesta „tot prin acest lucru, adică să ajut și eu pe cineva”.
Președintele executiv al Fundației „Sfântul Dimitrie” este doamna Elena Reta Avramescu, membru fondator. Pentru cei care doresc să desfășoare acțiuni de voluntariat, Centrul pentru educație și sprijin comunitar al Fundației „Sfântul Dimitrie” se află pe str. Agricultori, nr. 62, sector 2. Alte informații se pot afla la tel./fax: +4 031 425 08 09 sau prin e mail: centrusfdimitrie@gmail.com.