dau citate in continuare din singur ortodoxia, a P Arsenie Papacioc
"Mai mulți teologi, printre care și Mihai Urzică, părintele Iustin Popovici, sîrbul, în unele cărți ale lor au afirmat că mișcarea ecumenică ar fi o creație a masoneriei. Ce spuneți?
arhimandrit Arsenie: Nu este o creație a masoneriei, este o creație a dracului.
Mai rău!
arhimandrit Arsenie: Mai rău! Chiar Iustin Popovici a zis14 că ar fi cea mai mare greșeală a secolului.
Panerezia secolului, “panerezia timpului nostru”, s-a exprimat părintele Iustin Popovici.
Sfinția voastră, mai multe Biserici Ortodoxe, printre care și cea a Serbiei, s-au retras de la dialogurile ecumenice și din consiliile ecumenice.
arhimandrit Arsenie: Sunt foarte de părere. De ce nu ne lasă în pace? Pentru că nu suportă nimeni pe altul lîngă el superior; vrea să-l niveleze, ca să fie liniștit în slăbiciunile lui.
Sunt bucuros că s-au retras, pentru că sunt foarte convins că nu se poate face ceva ținînd cont din alt punct de vedere decît cel Ortodox; n-avem cum face. “Cine va strica una din aceste mici, mic se va chema”
arhimandrit Arsenie: A fost un om de mare valoare bisericească acest Iustin Popovici; am toată admirația.
Dumnezeu l-a scos pe Iustin Popovici care a fost o figură și continuă să fie. Și să știți că unul din meritele lui este că a fost erou și a spus Adevărul fără teamă; nu a fost un molîu să pună problema numai științific.
s-a fixat Crezul la Sinoadele Ecumenice cu niște titani, niste sfinți titani; 318 Sfinți Părinți, și toți sunt sfinți; și Atanasie cel Mare, care a fost o sabie bine ascuțită.
La Sinoade20 s-au stabilit niște adevăruri de credință. Hotărîrea Sinodului începea astfel:
„Părutu-ni-s-a nouă și Duhului Sfînt”21; și nu durau 2-3 zile, ci sute de zile, unde a contribuit și Duhul Sfînt. Putem să zicem ceva în ce privește punctele Crezului care s-au stabilit 7 la Sinodul I Ecumenic și încă 5 puncte din Crez la al doilea, privind Duhul Sfînt; putem contesta ceva, vreun punct dintr- acestea că nu-i adevărat?
Ce i-ați spune Papei dacă l-ați vedea?
arhimandrit Arsenie: Mai întîi de toate aș fi cu inima ortodoxă, cu prezență ortodoxă și am mai spus: “am fi foarte bucuroși dacă ați veni la Ortodoxie, înapoi”; fără condiții. Am spus: nu există tîrg în materie de Adevăr.
A venit Dumnezeu, nu a venit un Arhanghel ca să mai discutăm nițel - poate a greșit arhanghelul ăla.
A venit chiar El, ca să nu se mai pună în dubiu, pentru că Dumnezeirea a știut că vor fi dezbateri și vor fi schimbări, dar a precizat: “cerul și pămîntul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece”25; și cuvintele acestea sunt: “o iota sau o cirtă de veți schimba din ce am hotarăt Eu, mic se va chema”26 - adică nu se va mîntui; zice și Sfîntul Ioan Gură de Aur27.
“Și înger din cer de va veni și vă va învăța altceva decît vă învăț eu: anatema.”28 (spune Apostolul Pavel).
Va să zică, pecetluiau Adevărul cu amenințările acestea divine, amenințări făcute cu adevărat și poate să fie juridic și cu tărie.
S-au consemnat în canoane o serie întreagă de abateri; se zice că sunt perimate, dar nu sunt perimate.
|