Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik
Da, aici mai prins. :) N-am smerenie... Și nu pot să vorbesc despre ce n-am...
Mă bucur sincer că tu ai. Trebuie să și dovedim mai mult decât să vorbim despre ea. Poate călugării mai au ceva smerenie :)
Și spune-mi te rog... când Sfântul Apostol Pavel se lăuda că a fost la școala marelui învățat Gamaliel, era doct aiurea? Își etala cunoștiințele așa direct și brut, era pur și simplu inutil să arate ce a luat de la alții?
Văd că tu nu prea mai vrei să-ți înmulțești credința. Și încerc să te sprijin cu ce pot, cât pot... Dacă vrei să te ridici, întro măsură măcar, e bine, dacă nu, eu am încercat. În ipostaza digitală, cam asta-i tot ce pot face.
Și un micuț secret: când ai har, când știi ce-i harul, când îl simți, nu mai vrei nimic altceva, niciodată, decât să trăiești în har. Da, primesc har des, dar îl pierd tare repede, ca un nătâng ce sunt... Of, așa rău îmi pare... vreau să mă călugăresc în nădejdea că poate voi reuși cumva să țin mai mult timp harul și viața în Hristos...
Te îmbrățișez în Hristos.
|
Bine,hai ca vin puțin pe tărâmul tău.Înainte să studiez teologia eram si eu un naiv cu înclinații mistice care se delecta cu :cleopa ilie,porfirie,siluan atonitul,isaac sirul,viețile sfinților,pelerinul rus,ioan scararul,maxim marturisitorul si cam tot ce imi cădea in mâna cand eram in biblioteca mănăstirii din parva.Ei bine când citeam ,mă rugam si .....atunci simteam si eu harul.Dar nu l-am mai simțit de mulți ani.Mereu imi aduc aminte de cuvintele lui marcu ascetul:"adu-ți aminte des de Dumnezeu,ca atunci când il vei uita sa își aduca si El aminte de tine",si când citeam viața sfântului Nifon al constantinopolului care a fost "părăsit" de Dumnezeu vreo 10 ani,sau de ioan al crucii cu a lui noapte întunecată a sufletului....Ei bine asta e,accept si ce sa fac....