View Single Post
Vechi 08.11.2016, 14:55:55
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Da, însă nu la niveluri duse pînă la exagerare. Ești la curent cu dificultatea temelor pe care le primesc elevii, chiar de la clasele primare, în special la mate? Poți tu să memorezi textele de la biologie, geografie și istorie din manualele de liceu? Comentariile interminabile de la română?
Asa e. Motiv pentru care unii profesori prefera sa renunte la manuale. Insa e cu dus si intors, intrucat unul dintre obiectivele educatiei scolare este sa dezvolte deprinderea complexa de a lucra, independent, cu un manual. Pe de alta parte sunt si multe lucrari care insotesc manualele - afaceri ale editurilor, trebe sa le suportam...

Citat:
Să presupunem că vei găsi o fereastră pentru a-i cultiva talentul. Permanent, constant, periodic - altfel nu se poate. Plus lecțiile și ce mai e de făcut. Ce se va alege de copilul respectiv după cîțiva ani? Va rezista el cu brio la tot acest program dus la limită? O să vezi, te vei convinge singur.
Asa e. Ca urmare, in timp suntem siliti sa alegem. Majoritatea aleg scoala iar pasiunile din mica scolaritate trec pe locul doi. Asa s-au pierdut la noi multe capacitati, multe talente. In schimb am obtinut un lot mai serios de amatori. Poate ca e bine si asa, totusi.

Citat:
Să zicem că ai unul la școală, altul la grădiniță și un bebe de 6 luni. Scoal-o pa mama la 6:30 - maxim 7 ca să-i pregătească pentru plecare în timp util, presupunînd că tu o să-i duci. Tu n-o să reușești singur, îți garantez! Dar bebelușul are nevoie de odihnă, de alăptare la cerere, lui nu-i pasă că ceilalți au program. Ce să mai zici de familii cu 4 sau 5 copii?... Eventual care locuiesc în două camere...
Ai descris exact situatia noastra...:) Si totusi ne descurcam. Cei mari se mai ajuta unul pe altul, o mai ajuta si pe mama, iar baiatul ma ajuta pe mine in unele treburi. Foarte folositor ca au capatat micile deprinderi ale bucatariei - nu mai e nevoie, de pilda, sa le spalam noi vasele ori sa ducem gunoiul etc.

Citat:
Să mă gîndesc la ce? Spune-mi cine-i va lua de la ore la amiază dacă părinții lucrează. Moș Crăciun?
O solutie e sa angajezi o babuta...:) La noi se practica. Anul trecut, fapt amuzant: pe usa blocului, un mic anunt solicita pensionara care sa insoteasca eleva la scoala si acasa. Numai ca eleva era ... la liceu. Iar pensionara gasita a fost o doamna cu inaltimea de ...1m. O fosta artista de la Circul de Stat. Sa vezi cuplu!....:) Deci daca nu merge cu Mos Craciun, merge si cu alte personaje din basme...

Citat:
...manualele alternative și de marea varză ...
Mda... Din pacate.

Citat:
Sistemul nu-i lasă timp copilului să aibă o copilărie.
Un adevar ingrozitor. Probabil ca nici o faptura nu e mai oropsita azi decat copilul de scoala.
Ipoteza mea e ca multi isi vor lua "revansa" dupa incheierea studiilor. Vom avea adolescenti si mai "intarziati" decat sunt acum. Iar sotiile vor zice si mai apasat ca au acasa "n copii + 1".... Ele fiind silite sa poarte tot greul.
Anticipez ca adolescenta se va incheia dupa 50 de ani... Sau niciodata. Urmarea unor frustrari imense acumulate in copilaria furata.

Solutia pe care o vad eu ar fi o regandire a invatamantului din perspectiva familiei. Pparintii si copiii ar trebui sa aiba un cuvant mult mai ferm de spus. In definitiv, beneficiarii scolii sunt elevii, nu altcineva... Dar ceea ce vedem azi in scoli arata ca asta e mai degraba un vis albastru propulsat intr-un viitor incert...
Reply With Quote