Citesc ce scrieti aici si mai citesc si prin alte parti pe internet si incerc sa inteleg scoala din ziua de azi. Vad ca parerile sunt diferite.
Mai intai am o intrebare (se refera si la scoala din tara si la cea din Franta):
Programul asta de dupa amiaza, in care inteleg ca se fac lectiile de fapt, este obligatoriu?
Si in tara am inteles ca exista acum "after-school" cu masa de pranz si lectii.
Intr-adevar sunt ore cam multe pentru un copil, dar problema este ca nu au copiii cu cine sta dupa scoala, daca parintii lucreaza pana la ore tarzii (17:00, 18:00).
Pe de o parte e bine, ca sunt supravegheati si chiar si ajutati la lectii.
Dar cred ca este obositor pentru ei.
Totusi daca parintii au cu cine lasa copilul acasa, cred ca nu este obligatoriu sa stea la scoala.
Mie mi se pare greu asa un orar. Sunt parinti care isi duc/trimit copiii devreme la scoala, ca ei se duc la serviciu.
Aici, in vest mai este o problema - sunt putine scoli, nu ca in tara, la fiecare strada o scoala, si atunci copiii fac naveta ca sa ajunga pe la scoli si pleaca devreme de acasa.
Se discuta problema ca incep prea devreme scoala si adorm la ore.
Ei pleaca de acasa cel putin la 7:00, ca sa ajunga cu mijloacele de transport la scoala.
Pe de alta parte tot citesc ca multi copii se duc la nu stiu cate activitati extrascolare: sport, muzica, alte lucruri si ma intreb atunci cand au acest timp si cum mai au putere fizica.
Ce fel de scoala se face totusi? Nu sunt lectii?
Nu este de lucrat in plus?
Si de la ce ore se duc, daca stau si la after-school?
Sincer nu inteleg.
Pe vremea mea aveam o gramada de lectii. Si aveam de pregatit diverse examene cu ani inainte si lucrat culegeri intregi plus invatat la romana, la fizica, dupa caz.
Aveam scoala in unele clase dimineata, in altele dupa amiaza.
In ciclul primar invatam dimineata si aveam cheia de gat.
Acasa ma odihneam putin (chiar dormeam dupa amiaza daca eram obosita) si apoi faceam lectii. Nu aveam timp de alte activitati. Ba da, o vreme am facut o limba straina pe care nu am facut-o la scoala.
Cand invatam dupa amiaza parca aveam mai mult timp cumva. Mai citeam si seara ceva la materii mai usoare.
Se facea scoala serioasa. Era insa si obositor si stresant.
Astazi se plang parintii ca au copii lectii de facut. Pai dar cum sa invete altfel?
Am citit undeva menu-ul de la masa de pranz de la scolile din Franta si am ramas masca. Ce bunatati primesc acolo!
La scoala obisnuita vad urmatoarele dezavantaje:
- program prea lung, daca stau si dupa amiaza la scoala. Prea putine ore de somn. Fiecare copil are bioritmul lui si capacitatea lui fizica.
- profesori si profesori
- colegi si colegi (bullying, mobbing)
- nu este timp sa te ocupi de tot copiii ca sa ajunga la acelasi nivel sa inteleaga, sa tina pasul cu ceilalti
- cerinte materiale multe
- concurenta permanenta (examene, concursuri etc.)
Avantaje:
- socializare
- fac excursii, viziteaza diverse locuri interesante, vin invitati interesanti, fac serbari diverse. Adica asa era pe vreme mea. Nu stiu acum.
- se poate verifica mereu nivelul de pregatire
- pregatire pentru viata (munca in echipa, fair-play, organizare timp, etc.)
Cineva spunea pe aici ca un avantaj al scolii acasa este ca au copiii cu cine sta acasa. Pai dar atunci trebuie tot timpul sa stea macar un parinte acasa ca sa faca scoala cu ei. Nu numai dupa amiaza.
Eu nu as avea incredere in scoala pe care ar putea s-o faca parintii, sau cum spune Mihnea, prieteni, rude.
Un profesor este special pregatit si pentru materia respectiva si din punct de vedere didactiv.
Si este mereu la curent cu cerintele scolii si pentru examene de toate felurile.
Si sa fii mereu un out-sider, un singuratic?
Si ce bani trebuie sa aibe parintii! Sau sa lucreze de acasa, ca sa poata sa faca si scoala.
Si nu inteleg totusi cum sunt verificati copii si admisi la nivelul superior, sau la examene de admitere. Si de ce numai la anumite scoli.
Ah, si ce mai faceam noi la scoala - laboratoare. Experiente practice la fizica, la chimie. Acasa nu le poti face.
Ceea ce descrie Mihnea despre scoala din Franta mi se pare destul de ciudat, din punctul de vedere al materiilor. Si aici mai vad ciudatenii.
Nu fac materiile clasice: fizica, chimie. Hai ca astea mai merg combinate, desi nu inteleg cum, ca sunt totusi foarte diferite.
La fel istorie si geografie.
Sau biologie combinata cu geografie sau nu stiu ce. Iar nu inteleg.
Ce invata de fapt copiii astia?
In fine...E diferenta mare.E pacat ca se face asa praf invatamantul, peste tot.
Si eu am constatat ca mai stiu atatea lucruri invatate la scoala si sunt atat de bucuroasa si mandra.
Ei dar ce mai conteaza acum scoala! Exista internetul, tablete si PC si de acolo afli ce vrei.
Last edited by sophia; 08.11.2016 at 18:22:33.
|