La scurt timp după Revoluție s-a constituit un Grup de reflecție pentru reînnoirea Bisericii, alcătuit din arhimandritul Bartolomeu Valeriu Anania, profesorul Dumitru Stăniloae, Daniel Ciobotea (actualul Patriarh Daniel), ieromonahul Iustin Marchiș, preotul Toader Crâșmariu, pictorul Sorin Dumitrescu, Teodor Baconsky, preotul Constantin Galeriu, preotul Constantin Voicescu, Octavian Ghibu (fiul pedagogului Onisifor Ghibu) și pictorul Horia Bernea. Membrii grupului își propuneau "să inițieze și să determine un dialog" cu conducerea Bisericii, dar mai ales să provoace schimbări ierarhice.
Schimbările ierarhice ar fi început cu Patriarhul Teoctist, care a fost de acord să se retragă, invocând o boală. Apropiații săi, însă, cei ale căror funcții depindeau de el, au insistat să rămână. Și a rămas, schimbarea nemaiproducându-se.
La momentul actual, în jurul mitropolitului Teodosie se face iarăși scut, o mulțime de preoți mergând să îl susțină la Poliție, unde este chemat pentru controlul judiciar. Acest gest seamănă, din nefericire, cu cel făcut de vreo 40 de parlamentari PSD în frunte cu A. Năstase pentru susținerea lui Bivolaru, atunci când acesta urma să fie anchetat.
În cazul acestui mitropolit corupția nu reprezintă un accident petrecut în ultimii ani, ci este o practică de o viață, cunoscută ca atare de mulți. Mai grav decât a fura bani europeni este să iei mită (în forme mai mult sau mai puțin mascate) ca să „ajuți” pe unul sau pe altul să intre la facultatea de teologie sau să ocupe un post de preot sau de profesor de teologie. Când practica asta devine regulă și se întinde pe parcursul a zeci de ani, socotiți numai care este numărul preoților făcuți în acest fel.
Poate preferați să nu știți lucrurile astea, ca și mine. Însă le-am aflat, și chiar mai multe decât astea. Iar dacă nu le spun înseamnă că ascund adevărul, adică lumina. Și dăm loc răului să continue și să crească, pentru că el are nevoie de întuneric.
Înțeleg să mă solidarizez cu cei care iubesc lumina, adevărul, binele, și să mă desolidarizez de ceilalți.
Mă tem de judecata lui Dumnezeu. Dar cred că mă va găsi vinovat dacă am mințit. Însă mă tem că și dacă tac voi fi judecat. Sunt atât de multe tăceri vinovate care au făcut posibil răul în lumea în care trăim, oamenilor pe care ar trebui să-i iubim.
Last edited by CristianR; 10.11.2016 at 15:29:57.
|