Parohi din satelele mici ale Româniai se plâng că trăiesc de pe-o zi pe alta și că asigură servicii gratuit, pentru că enoriașii nu au cu ce să îi plătească și că, tocmai din această cauză, trăiesc la limită. "Vă rog să nu îmi apară numele, pentru că eu trebuie să dau ascultare celor mai mari și nu am voie să vorbesc de rău despre aceste aspecte. «Salariul» mi-l fac din venituri care nu depășesc 500 de lei pe lună, fiind într-un sat cu bătrâni, cărora nu le poți pretinde costuri ridicate pentru aceste lucruri. Într-adevăr, trebuie să ne gândim întâi la suflet, dar în același timp suntem conștienți că trebuie să și mâncăm, să ne ținem copiii prin facultăți și să plătim datoriile la stat. Nu le putem acoperi pe toate. De aceea creștem porci și găini să le vindem la piață, ca să trăim", a mărturisit un preot din România.
„Ortodoxia nu are un sistem de promovare pe bază de evlavie”
Teologi din București și enoriași se declară dezamăgiți de practicile din sistem. Un teolog masterand, semnat Cain, își face publică nemulțumirea și dorința ca lucrurile se se schimbe în bine. „Am amânat preoția pentru a evita simonia. Ortodoxia nu are niciun sistem de promovare și alegere pe bază de evlavie, verticalitate spirituală și onestitate. Totul e pe pile, bani și relații (....) Mă bucură totuși faptul că peste 100 de ani generația preoțească tânără de acum, forțată de masivă concurență și inflație de preoți, va reuși să schimbe trendul mentalității ortodoxe”, a scris tânărul.
"Cred că Biblia este singurul răspuns pentru fiecare"
Un alt român, semnat Iosif, îndeamnă la înțelegere și toleranță pe cei revoltați de situația din sânul instituției. „Cred că Biblia este singurul răspuns pentru fiecare. (...) ”, crede acesta. Florina, absolventă a Facultății de Teologie – Litere în Baia Mare, refuză să accepte problemele pe care tinerii le reclamă. „Nu este așa cum se spune. Părerea mea este că prea mult doresc unii să se smintească”, sunt cuvintele postate pe site-ul Adevărul. O parte dintre studenți povestesc faptul că mulți colegi de breaslă sunt favorizați. “Dintre noi, studenții, cele mai mari șanse de a ajunge preot le au fiii de preot. La mine în facultate am mulți astfel de colegi, unii dintre ei chiar cu funcții mari. Pot sa spun că într-adevăr baietii preotilor din Bucuresti au note mari fără să se streseze chiar deloc, pe când noi ceilalți, deși facem la un examen o lucrare bună, primim note de maxim 8”, precizează Andrei, student la Teologie, în capitala României.
"Scandalurile și corupția au pătat autoritatea bisericească"
Tinerii își manifestă îngrijorarea față de viitorul ortodoxiei. „E trist că se petrec astfel de lucruri. Scandalurile și corupția au pătat autoritatea bisericească (...) S-a ajuns la o așa decădere morală și încălcarea valorii primordiale ale doctrinei ortodoxe”, scrie Irina. Alte comentarii scot în evidență pregătirea superficială a viitorilor preoți. „Dacă ești bun la studiu nu ai nevoie de șpagă și intervenții. Peste tot e la fel. Cei slabi încearcă să compenseze incapacitatea lor prin bani, și dacă nu le iese sunt frustrați. Am cunoscut nenumărați colegi superficiali și ratați din anul I de facultate și chiar la licență au început cu cadouri și intervenții. E o clasă inferioară care se victimizează”, precizează Nicu.
Bursa șpăgii în preoție
Alte persoane au scos în evidență sumele uriașe care se practică pentru ocuparea unui post în branșă, și care ajung la 30.000 de euro, în orașele cu locuitori bogați, unde veniturile sunt destul de mari. Și în Oltenia se vorbește despre cumpărarea parohiilor pe bani grei. Cifrele vehiculate pleacă de la câteva mii de euro și ajung, potrivit unor teologi, chiar la 10.000 de euro.