Citat:
În prealabil postat de AlinB
Gresit....
|
Depinde !
Daca denuntarea la politie (chestie care implica si raspandirea faptei in public, mass-media) nu duce catre o sminteala in toata comunitatea este o situatie, iar daca denuntarea (implicit publicarea) unor astfel de fapte duce\
la o sminteala colectiva , aia este alta situatie.
Una este sa ai intr-o astfel de situatie, sa zicem un enorias al bisericii sau paznicul bisericii si alta sa ai intr-o astfel de situatie un episcop.Efectele sunt
diferite de la cer la pamant.
Citat:
Cand insa e vorba de banii altora, organele in drept pot face cercetari si lua masuri in conformitate cu legile in vigoare.
|
Insa se poate modifica abordarea cazului dupa lege ,astfel incat sa nu se creeze sminteala in comunitatea ortodoxa.
In ziua de azi este un pericol foarte mare exarsarea "telefonului fara fir"
intr-un caz care poate creea sminteala foarte mare.
Iti dau un alt exemplu.Se vehiculeaza ipoteza ca de cand Sfantul Sinod
a participat la aceea intalnire , Biserica noastra n-ar mai avea har si ca nu
trebuie sa ne mai ducem la liturghie si alte chestii.Asta este sminteala unde
fiecare pune de la el sau ce a auzit de la altii si trimite mai departe fara sa se
gandeasca ca unii se vor sminti.
Citat:
Si tu esti sigur ca-ti dai seama, mereu? :)
|
Am o metoda simpla prin care imi dau seama si ma "calibrez" si este una foarte eficienta. Ia fii atent putin.
Daca cineva vine si imi zice o chestie ,imediat ma intreb : "Aceste vorbe sau informatii produc dezbinare ? Produc segregare ? Ar fi de acord Hristos cu astfel de actiuni ? Produc aceste vorbe dezbinare sau pace ?
Daca produc dezbinare oricate de frumoase ar fi aceste vorbe si oricat de adevarate ar fi , ele nu sunt de la Dumnezeu ci sunt de la diavol.
Daca insa vorbele respective, produc pace, liniste sau lamuresc alte mistere sau probleme atunci sunt de la Dumnezeu."
Eu ma bazez pe urmatoarea observatie a sfintiilor parinti:"
Cu dreptatea(implicit si exersarea ei) castigi cativa, cu pace ii castigi pe toti"
De accea, daca aflu in adevar si acel adevar imi provoaca tulburare si imi da idei care produc de dezbinare sau segregationiste atunci acel adevar nu-mi serveste, caci ma ispiteste si imi otraveste mintea si este de la dezbinatoorul care pe greceste se talmaceste a fi satan.
Insa daca acel adevar imi produce liniste, pace interioara, lamureste anumite dileme ale mele, imi da idei de impacare, de milostenie, si imi tamaduieste mintea atunci acel adevar este de la Dumnezeu si imi serveste.
Nu uita ca regimurile dictatoriale intotdeauna au folosit adevarul in scop distructiv.Folosirea adevarului in scop distructiv este cea mai rapida si eficienta metoda in creare de stari conflictuale / haos -> razboaie mondiale.
Hristos a numit-o mai simplu: "
fatarnicie, pui de naparca, ghena"
Ideea e ca fara sa stiu am ajuns pe alte cai, la aceaisi concluzie care a ajuns si Platon.
-Platon hai sa-ti spun un adevar.
-Stai.Acel adevar ma zideste, ma face mai bun , ma ajuta sa-mi mentin pacea, ma implineste sufleteste ? Daca nu, nu ma interesaza acel adevar.
Omul care, de-a lungul vieții, și-a luat rămas bun de la plăcerile și de la podoabele trupului, pe care le socotea străine de el și dăunătoare, omul care, dimpotrivă, și-a dat toată silința să învețe ceva, care, în loc de podoabe străine, a vrut pentru sufletul său podoabele sale adevărate: cumpătarea și dreptatea, curajul, libertatea și adevărul, omul acesta trebuie să aibă încredere în soarta sufletului.(Platon in "Despre suflet..."
Platon a fost crestin fara macar s-o stie.