View Single Post
Vechi 15.11.2016, 14:14:14
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Postul adevărat
De aceea vă rog ca cel puțin cealaltă vreme a postului s-o folosim așa cum se cuvine, și în fiecare săptămână, mai curând în fiecare zi, să ne cercetăm pe noi înșine și să smulgem greșelile din sufletul nostru, si să ne îngrijim și pentru apariția izbânzilor, așa cum ne-a îndemnat profetul David, să ne îndepărtăm de rele și să ajungem la virtute, fiindcă acesta este postul adevărat. Cel care se mânie, să alunge din sufletul său patima care necăjește gândul evlavios și să iubească blândețea și bunătatea. Cel leneș și neînfrânat, care este atras continuu de frumusețile trupului, după ce pune frâu gândurilor sale și scrie pe lățimea gândului Legea lui Hristos, Care zice:
„Eu însă vă spun vouă: Că oricine se uită la femeie, poftind-o, a și săvârșit adulter cu ea în inima lui
“ (Matei 5, 28),
să alunge patima desfrânării și să dobândească înțelepciunea. Cel obraznic la limbă, când vorbește, să urmeze încă o dată fericitului profet și să zică:
„Pune, Doamne, strajă gurii mele și ușă de îngrădire împotriva buzelor mele
” (Psalmul 140,3).
Și niciodată să nu pronunțe cuvintele neroade și spuse la întâmplare, ci să-l asculte pe Pavel care zice:
„Orice amărăciune și supărare și mânie și izbucnire și defăimare să piară de la voi, împreună cu orice răutate
“ (Efeseni 4, 31).
Și încă o dată ne învață:
„Din gura voastră să nu iasă niciun cuvânt rău, ci numai ce este bun, spre zidirea cea de trebuință, ca să dea har celor ce ascultă
” (Efeseni 4,29).
( Comentariu la Facere, 15, E.P.E. 2, 402-404. P.G. 53, pp. 124-125)