View Single Post
  #3856  
Vechi 16.11.2016, 16:33:01
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit

La mai bine de două luni de la debutul anului școlar 2016, orele de limba română, cu elemente de cultură generală, au început într-o singură școală din cele șase existente în orașul Bor, Serbia, susține președintele Asociației de cultură a românilor/vlahilor „Ariadnae Filum”, Zavisa Jurj. „Această tergiversare se datorează unor interese obscure, adaugă acesta, contrare idealului minorității noastre românești de a-și conserva identitatea”. Încă mai există, în zonele Timoc, Morava și sudul Dunării, spirite care tensionează situația în învățământul de stat, care include și două ore de limba română pe săptămână, a mai spus Zavisa Jurj, citat de Agerpres.
El a arătat că „în urma anchetelor efectuate de administrațiile școlilor, în perioada iulie-septembrie 2016, aproximativ 600 de copii și-au exprimat intenția de a studia limba română, dar înscrierile au fost boicotate de reprezentanții unor partide, care acționează pentru a accelera procesul de asimilare și de deznaționalizare a românilor”. În schimb, autoritățile de învățământ de la Zajcear au aprobat ca, în paralel cu orele de limba română, să se organizeze și cursuri de predare a limbii vlahe, „o limbă inexistentă, inventată exact de adversarii românismului din Serbia de Nord-Est”.
De asemenea, o problemă este reprezentată și de orele târzii la care sunt programate orele de limba română, în cursul serii, după ce copiii termină programul școlar obligatoriu. „Mulți copii ar trebui să stea în clase să aștepte între două și trei ore sau să plece acasă, la zeci de kilometri de școală. Unii dintre aceștia, din cauza distanței, au abandonat studierea limbii române”, a adăugat Jurj.
Pe de altă parte, Departamentul din Novi Sad al Institutului Republican al Manualelor din Serbia a anunțat că a început demersurile pentru asigurarea manualelor pentru școlarii români din unitățile de învățământ din Serbia de Nord-Est. Responsabilul pentru titlurile în limba română ale manualelor care urmează să se editeze, în vederea studierii în școli a limbii materne, Anișoara Țăran, a declarat că „procedurile nu sunt deloc ușoare, întrucât programul de învățământ trebuie, mai întâi, să fie aprobat de ministerul de resort”.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote