View Single Post
Vechi 20.11.2016, 14:05:49
flying's Avatar
flying flying is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2010
Locație: MIGREZ PRIN DIFERITE LOCURI ALE INIMII IN CAUTAREA LUI DUMNEZEU
Religia: Ortodox
Arrow

Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75 Vezi mesajul
Capacitatea de a ALEGE tine de capacitatea de a intelege, incepand cu invatarea vorbirii - deci tine de Educatie.

Alegerea nu este o componenta intrinseca, autonoma, neconditionata ci este dependenta de ...educatie/informatie.
Copilul se educa prin modele. Daca nu are referinte, in fapt este lipsit de ALEGERE ("alegere personala" o asociere de termeni reduntanta - alegerea este intotdeauna personala nu impersonala).
Insa ce sa mai spunem despre situatiile in care copiii au handicapuri severe care le afecteaza capacitatea de intelegere...unde este "ALEGEREA PERSONALA".
"Cînd un nevrotic care are o oroare patologică de pisici se fortează să ridice o pisică, pentru un motiv bun, este posibil ca în ochii lui Dumnezeu el să arate mai mult curaj decît a arătat un om sănătos care a cîștigat ordinul Virtutea Militară. Cînd un om, care a fost pervertit din tinerete și a fost învătat că cruzimea este un lucru normal, face un gest mic de bunătate, sau se retine de la o cruzime pe care ar fi putut-o comite și, de aceea, poate riscă să fie batjocorit de tovarășii săi, este posibil ca el, în ochii lui Dumnezeu, să fi făcut mai mult decît dacă eu sau tu ne-am fi dat chiar viata pentru un prieten.
Este bine să privim la lucrul acesta și din altă perspectivă. Este posibil ca unii dintre noi, care părem oameni foarte de treabă, de fapt să fi folosit atît de putin din caracteristicile ereditare bune și din educatia bună primită, încît sîntem, în realitate, mai răi decît aceia pe care îi socotim oameni înrăiti. Știm noi cum ne-am fi comportat dacă am li avut structura psihologică, educatia rea și puterea politică pe care a avut-o, să zicem, Himmler? Acesta este motivul pentru care creștinilor li se spune să nu judece.

"(CS Lewis-Crestinism pur si simplu)

Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75 Vezi mesajul

Parafarazandu-te: Daca este adevarata existenta Iadului inseamna ca nu exista libera alegere, adica vei suferi si vei suferi....daaaaaca nu alegi binele.

Alegerea binelui se pare ca este o conditie OBLIGATORIE si pentru crestin, pentru a fi ferit de suferinta. Nu exista neutralitate.
Nu exista nici o asemanare intre crestinism si budism.In crestinism ,merge in Rai cel ce ii spune lui Dumnezeu :"Faca-se voia Ta!" si in Iad cel caruia Dumnezeu ii spune :"Faca-se voia ta".
In budism ,"sistemul" e facut de asa natura ca daca spui nu ,se repeta filmul pana spui da,adica sistemul nu accepta un refuz,nu exista un real liber arbitru.Dumnezeul crestin accepta refuzul pentru ca fiintele pe care le-a creat sunt cu adevarat libere,un lucru minunat si infricosator in acelasi timp.