View Single Post
Vechi 21.11.2016, 00:12:29
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2016
Implicit

Am fost dăscălit încă de mic, atât de mama cât și de tata, să fiu receptiv la frumusețe. Ei erau oameni frumoși, oameni ai frumuseții și voiau să cunosc și eu bucuria de trăi frumusețea, în frumusețe.
Mama, ceva mai îngăduitoare mereu, se mulțumea să mă pună în contact firesc cu frumusețea. Că doară mă purta adesea la sân și îmi glăsuia cu vocea ei ca un cântec dulce...:) Nimic nu era mai frumos decât să cânte mama, îmi amintesc...
Tata, însă, era mai pretențios: el îmi cerea depotrivă să smulg frumusețea și să fiu prezent în contactul cu ea. Nu admitea să fiu leneș, nesimțit, nepăsător, lipsit de vigilență, chiar, în preajma lucrului frumos. Pentru el, care era un estet(ist), bănuiesc că frumusețea se zbătea undeva între idol și Dumnezeu... Sau, poate, i-o fi fost chiar cruce.
Fiind crescut așa, am înțeles mai târziu un lucru: nu știm să trăim în preajma iubirii și în iubire. Poate că lucrul cel mai greu pe care îl năzuim astăzi este tocmai cel mai firesc: să primim iubirea. Despre a o dărui nici nu mai pomenesc...
Ca urmare, când spun că îmi pasă mai puțin de o nouă neregulă și mai mult de regulile cele bune pe care noi le-am încălcat de mii de ori, spun de fapt că
înainte de a ne teme de rău, s-ar cuveni să luăm aminte cât de mult am batjocorit binele.
Ne temem de dracu înainte să Îl fi iubit pe Dumnezeu, înainte de a primi cum se cuvine dragostea Lui.
Nu de lucrarea răului mă tem eu, ci de refuzul de a fi dat curs, în întreaga mea viață, chemării și lucrării binelui.
Nu frica mă reține și mă judecă deja, ci refuzul iubirii, de care devin tot mai mult conștient.
Când noi, ca popor, am avut toate bunătățile care se puteau închipui (și ce bunătate mai mare decât un mod creștinesc de a fi, moștenit de la înaintași, am fi putut avea?) și le-am batjocorit, lepădîndu-le pentru poșirca vremurilor ăstora de "libertate", când noi ne-am dat după legi străine, după mentalități cu totul nefirești și nespecifice nouă: cum de suntem acum atât de preocupați de legiferarea nu știu cărei trăznăi?

De-o vreme, iertat să fiu de mărturisire, îmi spun că nu ar fi îngăduit Dumnezeu încercarea aceasta dacă noi nu o meritam din plin...
Și în loc să vedem unde anume am greșit, profitînd de prilejul că Domnul ne-a mai dat un semn, și să îndreptăm fiecare și cu toții laolaltă greșalele noastre, fructificînd astfel "portița" lăsată de Domnul în această ispită (căci Domnul nu dă ispita fără să dea totdată și ieșirea din ea), noi ce-am făcut? Orbi și surzi, ne-am încordat voinicește și, ca și cum am fi voit să ne arătăm vrednicia, am adunat toată împotrivirea noastră pe aproapele păcătos.
Să ne fi făcut mai întâi căința și pocăința, ca popor, pentru multele noastre fărădelegi - și așa să-i fi întâmpinat pe cei "răi".
Dar așa, procedînd cum am procedat, mă tem că încă mai mult ne-am cufundat și ne-am îndepărtat de noi înșine și de Dumnezeu.
Reply With Quote