Citat:
În prealabil postat de simpllu
Psihologia care, din câte știu, a început cu Dl. Freud și a continuat cu Dl. Jung ....
|
Bunul nostru părinte, cu inocența de copil mare pe care ne-o arată mereu (așa e sfințenia, cred; așa trebuie că sunt sfinții, în curăția inimii lor iubitoare, smerite), face aici o mică inexactitate, probabil în virtutea clișeelor care rulează în reprezentările sociale întâlnite între anumiți teologi.
E vorba mai întâi despre psihanaliză, nu psihologie. Cu mult timp înainte de Freud fuseseră scrise câteva tratate (oarecum naive, ce-i drept și mult prea descriptive) de psihologie. Freud însă vine cu o metodă nouă (psihanaliza) și apoi cu o serie de teorii, revăzute periodic, privind arhitectura psihicului și funcționarea lui dinamică. El propune, succesiv, mai multe modele psihologice ale funcționării simultane la 3 niveluri ale proceselor psihice, apoi aduce câteva modele, revizuite și ele, privind personalitatea (Eu, Supraeu, Id etc.).
Cât îl privește pe Jung, el nu e primul discipol al lui Freud. Au mai fost alți psihanaliști (nu psihologi), printre care Alfred Adler, cu importante contribuții în psihologia educației și în defectologie (fenomenul de compensare, în relație cu complexul de inferioritate).
Citat:
Și vă spun, sunt multi psihologi – cel puțin în Apus am văzut asta, și cred că sunt și mai mulți pe la noi și în țările de baștină ortodoxă – care găsesc și descoperă multe adevăruri. Dacă vă uitați bine, acele adevăruri erau cunoscute cândva în Biserica, și nu le mai trăim și, spre rușinea noastră, nu le mai aplicăm.
|
O precizare foarte importantă! Și un crunt adevăr: oamenii s-au îndepărtat de profundele cunoștințe de psihologie pe care le zămislise Biserica și iată că acum, pe o altă cale, ele tind să revină prin intermediul psihologilor. Uimitor lucru! Cum să îl înțelegem, oare?...
Cine a studiat bine psihologie (cel puțin 10 ani, academic, laolaltă cu niscaiva practică bine asumată) va fi, cred, pregătit cât de cât pentru o mare surpriză: citirea cărților duhovnicești. Cea mai mare/profundă/deschizătoare de suflet carte pe care am citit-o este Filocalia - Sfântul Isaac Sirul. Nimeni, niciodată, după opinia mea, nu a prezentat mai minunat psihologia umană, în tot ce are ea mai autentic, decât Sfântul Isaac Sirul. (Opinie personală.)
Citat:
Zic asta pentru frații mei preoții, ca să știe că suntem într-o decădere cumplită, și ca să luăm pildă de la dreapta și de la stânga, și de la Părinți, și prin psihologie.
|
Și într-adevăr, unii dintre teologi fac astăzi, ca a doua facultate, tocmai psihologia. În ce mă privește sunt foarte rezervat față de o astfel de alegere. Una e să urci de la psihologie către Teologie (căutînd, adică, miezul lucrurilor omenești în luminile dumnezeiești), alta să cobori de la Teologie la psihologie (către suprafețe mai palpabile, cum ar veni...).
Dar sigur că lucrurile astea au un tâlc al lor, care poate ni se va lămuri și nouă, oarecînd...
Voia Domnului!