Citat:
În prealabil postat de oitza ratacita
Sa te transferi la un liceu teologic, de exemplu. Exista clase si cu alte specializari, nu doar teologie pastorala.
Sau sa vorbesti cu consilierul scolar, vei afla ca ceea ce ti se intampla se numeste bullying si va sti ce masuri sa adopte pt ca acest act comportamental sa fie combatut la nivel de clasa.
Bullyingul poate avea urmari extrem de grave pt. tot restul vietii.
|
Inițial mi s-a părut nepotrivită varianta cu transferul însă, tot gândindu-mă, mi-am dat seama că sugestia dvs. ar putea să fie, da, o soluție.
Am respins ideea transferului pentru că am lucrat cu adolescenți aflați în situația asta și cei care s-au transferat au avut, de obicei, probleme încă mai mari ulterior. Până la abandon școlar, iar unul a rămas cu o severă fobie socială. Cu acesta din urmă am lucrat câțiva ani fără să dăm de cap problemei, iar părinții regretă și azi că l-au transferat atunci când era necăjit de colegi... Ar fi fost mai bună o mediere și o consiliere
atunci, când aveau loc întâmplările acelea neplăcute, iar nu
după consumarea faptului.
Deci, ar putea fi o soluție în cazul extrem însă, cred eu, doar dacă au fost nerodnice celelalte încercări.
Ați sugerat, de pildă, să ia legătura cu psihologul școlii. Desigur! Că doară pentru astfel de treburi e acolo un consilier...:)
Eu îl întrebasem și dacă nu a vorbit cu părinții, cu dirigintele și, desigur, cu duhovnicul.
Tind totuși, în limitele datelor pe care ni le-a oferit tânărul nostru coleg, să cred că mai degrabă ar fi potrivit ca tânărul frate să mediteze mai serios la întrebarea: cum să mă port creștinește cu colegii mei? Poate că e loc de unele îmbunătățiri ale conduitei proprii, mai întâi. Creștinismul nostru nu trebuie să fie demonstrativ, în nici un caz.
P.S. Îmi amintesc, în baza lecturilor din "Viețile sfinților", că mulți creștini vrednici de pomenire au fost luați ostatici. De turci, spre exemplu. Și că acolo, între musulmani, ei se purtau creștinește. Iar asta nu însemna că se certau cu turcii în probleme de dogmatică!...:) Ci, lucru uimitor în noblețea lui, ei se supuneau în toate, fără crâcnire, făceau muncile cele mai grele, îi ajutau pe toți la nevoie, se păstrau binevoitori și chiar senini, văzîndu-și în taină de rugăciune și de celelalte bineplăcute Domnului.
Tot ostatici sunt și creștinii încercați de o boală grea. Ei rabdă adeseori crucea bolii fără să crâcnească și fără să supere pe nimeni. Ba chiar, bolnavi fiind, nu știu cum să ajute pe alții... Ei nu caută, așadar, pretexte și contexte optime/ideale pentru a fi buni creștini. Ci, tocmai în ciuda unor condiții vitrege își afirmă modul creștinesc plin de virtute.
Apăi, după aceste modele, cred că ar putea și fratele nostru să se orienteze pentru început. Cu sfat și cu rugăciune, cu ajutor potrivit de la cei dornici și capabili să îl sprijine, cred că e posibil să progreseze mult și să se învrednicească de mult har. Doar să se smerească nițel și să ia treaba asta în serios, ca pe un prilej minunat pentru a învăța încă mai bine cum e "meseria" asta de creștin...:)