Da, Sophia, am auzit de hipersensibilitatea asta... Am avut un client cu asa ceva, unul singur.
I se mai spune și hipersenzitivitate, e și un cod internațional în engleză despre asta, se pare că sunt deja niște asociații gen AA, se lucrează pe traume timpurii (părinți demenți, cu multe păcate în cârcă, familii dezbinate, cel puțin un părinte cu probleme psihiatrice evidente, care nu prea se ține de tratament etc.; urmările unei copilării chinuite, fără achiziții firești.)...
Școala italiană a investit cel mai mult în terapia "hipersensibililor", din câte cunosc.
Dupa opinia mea e vorba de fapt despre altceva: tulburare de personalitate evitantă și asertivitate scăzută, submisivitate - în cadrul unei familii disfuncționale.
Iar asta se lucrează cu un terapeut dispus la ani de lucru, cu terapie individuală și în grup, eventual cu intervenție în familie (dacă sunt dispuși la așa ceva), precum și cu un client care chiar voiește să se dezvolte. Pentru că în final e un blocaj serios în dezvoltarea abilităților care privesc relațiile interpersonale. Mai e și imaginea de sine scăzută și o serie de complicații nevrotice etc. etc. Un întreg chin.
Mai mult nu pot spune, în acest cadru.
|