View Single Post
Vechi 11.12.2016, 05:36:43
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Rugăciunea de dimineață a Sfântului Grigorie Palama către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu (din Apantisma)

Fecioară , Stăpână , Născătoare de Dumnezeu , Ceea ce ai Născut pe Dumnezeu Cuvântul cu Trup ; Stiu , cu adevărat știu , că nu se cuvine , nici se cade ca eu , cel atâta de desfrânat , cu ochi spurcați să văd Icoana Ta , a Celei Preacurate , a Celei Pururea Fecioare , a Celei ce ai si Trupul și Sufletul Curat și Nespurcat , și să O sărut cu buze necurate și întinate , sau să mă rog .
Căci cu dreptate este ca de mine , cel desfrânat , să se îngrețoșeze și să mă urască Curăția Ta .
Dar fiindcă Dumnezeu , pe care L-ai Născut , S-a făcut Om , ca să Cheme pe cei păcătoși la pocăință , pentru aceasta am îndrăznit și eu , să mă apropii de Tine cu lacrimi rugându-mă .
Primește această mărturisire , a greșelilor mele cele multe și grele și o Du Unuia Născut Fiului Tău și Dumnezeu , rugându-Te Lui ca să fie Milostiv ticălosului și tăvălitului meu suflet .
Că de mulțimea fărădelegilor mele sunt oprit a căuta spre Dânsul și a cere iertare . Pentru aceasta , pe Tine Te pun înainte Solitoare și Mijlocitoare .
Că multe și mari daruri dobândind eu de la Ziditorul meu Dumnezeu , și uitându-le pe toate , și nemulțumitor arătându-mă , ticălosul , cu necuviință m-am alăturat cu dobitoacele fără de minte, și m-am asemănat lor ; fiind sărac de fapte bune , bogat de patimi , și plin de rușine , lipsit de Dumnezeiască Indrăzneală , osândit de Dumnezeu , făcându-mă de plângere Arhanghelilor , de râs dracilor , și de urâciune oamenilor , mustrat de conștiință , rușinat de lucrurile mele cele rele și mai înainte de moarte fiind mort , și mai înainte de judecată de sine-mi osândit , și mai înainte de munca cea fără de sfârșit de deznădăjduire muncit .
Pentru aceea dar , numai la a Ta Sprijinire alerg , Stăpână , Născătoare de Dumnezeu , cel ce sunt dator cu nenumărați talanți ;
cel ce întru dezmierdări cu desfrânatele am cheltuit avuția cea părintească ;
cel ce am curvit mai mult decât desfrânata ;
cel ce am făcut fărădelege mai mult decât Manase ;
cela ce m-am făcut nemilostiv mai mult decât bogatul ;
cela ce sunt slugă lacomă , vas al gândurilor celor rele , vistierie a cuvintelor celor urâte și spurcate , străin de toată fapta cea bună .
Miluiește-mă pe mine cel smerit ;
milostivește-Te spre mine cel neputincios .
Mare Indrăzneală Ai la Cel ce s-a Născut din Tine .
Nimeni nu are Putere precum Tu , Maica lui Dumnezeu ;
că toate le Poți , ca Ceea ce Esti mai presus de toate zidirile și nimic nu Iti Este Tie cu neputință , numai de vei Voi .
Deci , nu trece cu vederea lacrimile mele ;
Nu Te întoarce de către suspinul meu ;
Nu lepăda durerea inimii mele ;
Nu rușina nădejdea mea cea către Tine .
Ci cu Rugăciunile Tale cele de Maică , silind pe cea nesilită milostivire a Fiului Tău , Cel bun și Dumnezeu , învrednicește-mă pe mine ticălosul și nevrednicul robul Tău , să-mi iau frumusețea mea cea dintâi și dintru început și să lepăd grozăvia patimilor , să mă slobozesc de păcat și să mă robesc de dreptate ;
Să mă dezbrac de spurcăciunea dulceții celei trupești și să mă îmbrac întru sfințenia curățeniei cele sufletești ;
Să mor lumii și să viez faptei celei bune .
Călătorind eu , împreună Călătorește cu mine ;
pe mare înotând , împreună Inoată ;
priveghind , Intărește-mă ;
necăjindu-mă , mă Mângâie ;
Impuținându-mă la suflet , Imbărbătează-mă ;
îmbolnăvindu-mă , vindecare îmi Dăruiește ;
nedreptățit fiind , Izbăvește-mă ;
năpăstuit fiind , Indreptează-mă ;
spre moarte primejduindu-mă , degrab alergând mă Scoate ;
vrăjmașilor celor nevăzuți , în toate zilele de temut mă Arată ;
ca să cunoască toți cei ce cu nedreptate mă tiranizează , al cui rob sunt eu .
Așa , Preabună Stăpână, Născătoare de Dumnezeu , ascultă ticăloasa mea rugăciune și nu mă rușina de nădăjduirea mea cea către Tine , Ceea ce Esti după Dumnezeu nădejdea tuturor marginilor pământului .
Aprinderea trupului meu Stinge-o ;
viforul cel cumplit din sufletul meu , Potolește-l ;
mânia cea amară , Imblânzește-o ;
trufia și mândria părerii celei deșarte, din mintea mea Sterge-o ;
nălucirile cele de noapte ale duhurilor celor viclene și bântuielile cele de zi ale gândurilor cele necurate , din inima mea Impuținează-le ;
Invață limba mea să grăiască cele de folos ;
Povățuiește ochii mei să vadă drept faptele bune cele adevărate .
Picioarele mele îndreptează-le să alerge fără împiedicare pe Calea cea Fericită a Poruncilor lui Dumnezeu ;
mâinile mele Fă-le să se sfințească ca , cu vrednicie să le ridic pe ele către Fiul Cel Preaînalt ;
Curățește-mi gura mea ca , cu îndrăzneală să-L Numesc Tată pe Dumnezeu Cel Înfricoșat și Prea Sfânt ;
Deschide-mi urechile mele ca să audă simțitor și gânditor cuvintele cele mai dulci decât mierea și fagurul ale Sfintelor Scripturi , și să viețuiesc după dânsele întărindu-mă de Tine .
Dă-mi vreme de pocăință , de întoarcere a gândurilor ; de moartea cea năprasnă , Ferește-mă ; osândit de conștiință fiind , Izbăvește-mă .
Și mai pe urmă de toate , Fii lângă mine la despărțirea sufletului de ticălosul meu trup . Sila cea nesuferită , Lesnind-o ; durerea cea nespusă , Ușurând-o ; strâmtoarea cea nemângâiată , Mângâind-o ; de fața cea întunecată a dracilor, Izbăvindu-mă ; de cercarea cea preaamară a vameșilor celor din aer și stăpânitorilor întunericului, Slobozindu-mă și zapisele păcatelor mele celor multe Rupându-le , cu Dumnezeu mă Imprietenește , și Stării Lui de-a Dreapta , Celei Fericite , la Infricoșata Judecată mă Invrednicește ; și bunătăților celor veșnice și nestricăcioase , moștean pe mine mă Fă .
Această mărturisire îți aduc Tie , Stăpâna mea , Născătoare de Dumnezeu , Lumina ochilor mei celor întunecați ,
Mângâierea sufletului meu ,
Folositoarea și Nădejdea mea cea după Dumnezeu .
Pe care cu Blândețe Primește-o și mă Curățește de toată spurcăciunea trupului și a duhului . Și mă Invrednicește în veacul acesta de acum fără de osândă să mă împărtășesc cu Preasfântul și Preacuratul Trup și Sânge al Fiului și Dumnezeului Tău ; iar în Cel ce Va să Fie, cu Cina cea Preadulce și Cerească a Desfătării Raiului , unde Este Locașul tuturor celor ce se veselesc .
Aceste Bunătăți , dobândindu-le eu nevrednicul , să Slăvesc în vecii vecilor Preacinstitul și de Mare Cuviință Numele Fiului și Dumnezeului Tău , Cel ce Primește pe toți cei ce se pocăiesc din tot sufletul , pentru Tine , Ceea ce Te-ai Făcut Mijlocitoare și Chezășuitoare tuturor păcătoșilor .
Că prin Tine , Prealăudată și Preabună Stăpână , se Mântuiește toată firea omenească , Lăudând și Binecuvântând pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh , Treimea Cea Prea Sfântă și de O Ființă , totdeauna acum și pururea și în vecii vecilor.
Amin !