Citat:
În prealabil postat de Iorest
Eu făceam referire la modul de âînchinareâ în care âadunareaâ devine un mall de concerte, nu am văzut ortodocÈii să vină cu tobe în Biserică încă Èi să înlocuiască cucernicia Èi Sfânta Liturghie cu dansuri sau să sară ca Èapii în Biserică.
Uite aici un exemplu de âînchinare în duhulâ chiar dintr-o âadunareâ sau adunătură românească ca să se vadă clar la ce mă refer.
https://www.youtube.com/watch?v=0uKxh9V_VGk
|
Deh, se bucură oamenii cum pot, cum e permisiunea pe la ei. Așa știu ei să își exprime bucuria, nu văd nimic rău în asta, întrucât sunt multe forme și niveluri ale bucuriei.
Acuma, ce-i drept, nu e chiar pe gustul meu acea modalitate de exprimare a bucuriei față de Hristos și Înviere însă, repet, nu suntem toți la fel, nu avem aceleași tradiții etc.
Asta e! Oameni și oameni, creștini și creștini, școli și școli. Istorie...
P.S. Tradiția noastră ortodoxă a cultivat alt mod de manifestare a bucuriei (duhovnicești), unul mai interiorizat, mai puțin extrovert. La noi e mai simplu, mai adânc, mai vibrant. Cu mai multă concentrare internă și cerebralitate. Dar n-aș face din asta o normă. Nu toți se pot desfăta în zonele mai înalte ori mai adânci ale trăirilor sufletești. Ține și de obișnuința rugăciunii, de smerita cugetare, de multe... Avem o cultură diferită, asta-i tot.