Citat:
În prealabil postat de sophia
Intreb pentru ca vad ca sunt diverse orientari si printre romani. Unii cauta spre Rusia, altii spre Grecia (ca ortodoxie) si vreau sa aflu pe ce criterii.
|
La mine criteriul este evident: citesc după cum bate vântul.
Că sunt în derivă, cum spunea un cunoscător și că trăiesc în stare prelungită de ebrietate iar această beție vine de obicei de la vânt, uragan, ciclon etc. În ciuda unui vânticel abia sesizat, răcoros uneori, care se perindă mai rar pe la noi și căruia îi port o amintire scumpă, drăgăstoasă foarte.
Astfel, când beau bere îi studiez pe greci, că e mai cald pe la ei.
Când beau vin și vodkă, țuică sau palincă (nu beau din asta dar îți zic așa ca să prinzi ideea) citesc din ruși. Că la ei e mai frig.
Evident, când beau whiski (parcă așa se scrie, că la gust chiar nu știu cum e dar zic așa ca să nu stric continuitatea ideii) îl citesc pe Seraphim Rose.
Când suflă austrul, citesc pe greci. Când bate crivățul (mamă și ce bate iarna în Bărăgan!) bag ruși la greu. Tocmai citesc Dostoievski, partea lui de meditație creștină intensă, dialogurile cu dracul, discursul despre dragoste și Înviere al lui Alioșa etc.
În concluzie, singurul criteriu e cum suflă vântul. De la sud, de la nord, de la vest ori de la răsărit - important e să nu stea barca pe loc.
P.S. Ar mai fi un criteriu dar e secundar. Îl zic totuși, poate-i de folos: citesc acele cărți care îmi răspund la nelămuriri mai vechi și care îmi deschid totodată noi mirări.
Dar ăsta e un criteriu minor, de care m-aș putea dispensa la o adică (deocamdată nu vreau!). Principal rămâne cum bate vântul, deie Domnul să nu se oprească în veac!