Revolta de la Timisoara a fost declansata de Lazlo Tokes, care era cunoscut ca agent al serviciilor secrete maghiare AVO, si deci tradator de tara!
In zilele de 16- 20 decembrie 1989 apar la Timisoara grupuri organizate, care comit actiuni huliganice, spargand si incendiind magazine si alte bunuri obstesti, blocand circulatia mijloacelor de transport in comun, pentru a provoca o stare de panica si haos.
Reactia celor de la militia a fost una slaba, militienii de la ordine publica nereusind sa opreasca actiunile huliganice si antisociale ale acestor grupuri.
La aceasta s-a adaugat si inabilitatea primului secretar al judetului Timis, Radu Balan.
La aceea data, seful militiei judetene Timis era Ion Deheleanu, iar seful securitatii judetene Timis era Traian Sima.
Incercarea autoritatilor de a-l evacua pe Laszo Tokes declanseaza protestele multimii, care s indreapta apoi in masa spre sediul comitetului judetean de partid, cerand sa-si prezinte revendicarile catre primul secretar Radu Balan. Insa din pacate acesta refuza initial dialogul cu multimea.
Unii indivizi din multime se dedau apoi la acte huliganice, aruncand cu pietre si alte obiecte contondente in sediul comitetului judetean de partid, fapt care provoaca riposte armatei.
La Timisoara sunt trimisi generalii: Stefan Gusa (seful marelui stat-major), Ion Coman (secretar CC al PCR), Victor Atanasie Stanculescu si Mihai Chitac.
Insa decisiva pentru Victoria revolutiei la Timisoara a fost intalnirea dintre generalul Stefan Gusa si muncitorii de la ELBA. Deplasandu-se in ziua de 19 decembrie 1989 la ELBA, insotit doar de in ofiter din garzile patriotice, cu gandul de a-I convinge pe muncitori sa reia lucrul, generalul Stefan Gusa I-a intrebat pe muncitori- "De ce ati distrus magazinele ?"
Replica muncitorilor a fost- "Nu noi am facut asta"
A fost momentul decisive, cand, dupa propriile declaratii, generalul Stefan Gusa a spus: "Cand am inteles amploarea si sensul manifestatiilor populare, am oprit orice amestec al armatei "
Apoi, in ziua de 20 decembrie 1989, la Timisoara armata fraternizeaza cu demonstrantii, strigandu-se "Armata e cu noi".
Apoi se constituie "Frontul Democratic Roman", in frunte cu (Lorin Fortuna, Claudiu Iordache, Ioan Chiș, Maria Traistariu).
La 17 decembrie 1989, in cadrul sedintei CPEx, Nicolae Ceausescu I critica dur pe Iulian Vlad (seful DSS-ului), pe Tudor Postelnicu (ministru de interne) si pe vasile Milea (ministrul apararii), reprosandu-le ca ce au facut ei se cheama "pactizare cu inamicul" si ca "ar merita pusi la zid"!
Apoi, Ceausescu pleaca pentru o vizita de 3 zile in Iran, lasand puterea de decizie la Bucuresti in mainile sotiei sale si a lui Manea Manescu.
La 20 decembrie 1989, la Timisoara se deplaseaza Emil Bobu si prim-ministru Constantin Dascalescu, care se intalnesc cu o delegatie a revolutionarilor ( Ioan Savu, Petre Petrisor si altii), dar intalnirea nu duce la nici in rezultat !
|