litanul: ramai la parerea ta; eu ii cred pe Sfintii Parinti, caci ceea ce au scris ei, este inspirat de Duhul Sfant. Pentru mine e garantie pentru veridicitatea lor.
Dealtfel citatul e referitor la cei trei tineri, pe care eu ii identificasem cu niste sfinti. Dar uitasem ca sfintii au aparut abia in NT.
Iar despre post pot citi oricand in Omiliile scrise de Sf. Vasile si Sf. Ioan Gura de Aur, pe care ti le recomand si tie.
Sa nu confundam un om obisnuit cu un om indumnezeit. Eroarea a fost a mea si numai a mea.
Intelepciunea lui Dumnezeu e infinit mai mare decat a unui om; de aceea am nevoie de lamuririle sfintilor, care si ei au mult mai multa intelepciune decat ar putea avea un om obisnuit, indiferent cat de inalte studii ar avea, pentru a patrunde mai bine cuvintele pline de intelepciune ale lui Dumnezeu. Deasemeni, stiut este ca nu avem voie sa interpretam singuri Scripturile.
Si in final ce inseamna altceva post, decat a face ceea ce e placut lui Dumnezeu si a te retine de la ceea ce nu Ii e placut Lui? Din acest punct de vedere atat proorocul Daniel, cat si cei trei tineri erau postitori, caci faceau voia lui Dumnezeu.
Dar ma intreb, cam cata mandrie se ascunde in cuvintele tale: "Nu-l inlocui cu invataturi slabe.". Oare nu stii ca sfintii vorbesc cu cuvintele Duhului Sfant?
|