Redăm mai jos traducerea în limba română a mesajului de Crăciun al Preafericitului Părinte Teodor, Patriarhul Alexandriei și al întregii Africi:
Iubiți frați și surori,
Calea noastră către mântuire a fost întotdeauna o cale de convergență la voința Ziditorului nostru sau o cale de deviere de la aceasta, din cauza predominării voii proprii. Oscilarea noastră între voia divină și voia proprie ne-a pecetluit și va continua să ne pecetluiască – adesea în mod tragic – calea către destinația noastră firească: nimic altceva decât a deveni părtași lui Dumnezeu prin har.
Fiind în paradisul comuniunii cu Ziditorul nostru, am uitat de bunăvoirea actului creației și am ridicat stindardul răzvrătirii, încălcând acordul pe care l-am făcut cu Dumnezeu. Cu toate acestea, cu afecțiune și dragoste paternă, Dumnezeu nu ne-a abandonat în tragedia căderii noastre. Fiind înțelegător față de slăbiciunea noastră, El și-a făcut cunoscută voia și, prin intermediul lui Moise, ne-a oferit indicații pentru o viețuire dreaptă și frățească.
Iar când a sosit plinirea vremii, Dumnezeu ne-a dăruit un dar mai mare decât darul creației în sine. El ne-a dat darul Înfierii. Și-a trimis Fiul cel Unul-Născut să ne lumineze calea de întoarcere în brațele Tatălui. De această dată, acordul făcut de Dumnezeu cu oamenii a fost rezumat la o singură poruncă: să ne iubim unul pe altul. Iubirea sinceră a fost proclamată ca o atitudine și un mod de viață. Un mod de viață măsurat de disponibilitatea de a recunoaște în chipurile celorlalți nu doar calitatea lor de semeni, ci tocmai frații și surorile noastre.
Totuși, astăzi noi uităm voia lui Dumnezeu. Vrem să decidem singuri dacă să acceptăm sau să respingem darul unei vieți noi. Vrem să reglementăm noi sfârșitul vieții noastre pământești. Vrem să dăm o semnificație nouă instituției familiei, dată nouă de Dumnezeu. Vrem să guvernăm creația nu ca administratori raționali, ci ca nimic altceva decât exploatatori nerușinați. Vrem fie să suprimăm credința în Dumnezeu sau să o transformăm într-un mijloc de a implementa ideologii mizantrope.
Și de vreme ce L-am marginalizat pe Dumnezeu și am îndepărtat granițele convenționale prin tehnologie, teama a apărut să ridice ziduri noi. Simțim frică pentru că există oameni în jurul nostru care sunt gata să calce pe viețile altora, pentru a-și impune voința proprie într-un mod urâtor de oameni. Simțim asemenea poetului alexandrin care mărturisește cu disperare: Fără reflecție, fără milă, fără rușine, au construit ziduri puternice și înalte, și m-au înconjurat.
Lumea grav rănită de absurditatea celor două războaie mondiale se confruntă astăzi cu o amenințare deloc convențională, ci mai degrabă disproporționată excesiv. Chipul lui Dumnezeu din noi s-a întunecat atât de mult, încât ne-am scufundat în propria voință, făcând perspectiva asemănării cu Dumnezeu să pară fără speranță de îndepărtată.
Totuși, Hristos, Cel care se naște în această noapte, ne-a zis: „Iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului.” Hristos Cel care iubește omenirea a promis să rămână alături de noi. Cum îi putem răsplăti lui Hristos? Ceea ce-i datorăm este revolta pașnică a conștiinței noastre cu stindardul poruncii dragostei, mandatul pe care l-am semnat cu Dumnezeu. Această revoltă pașnică este necesară pentru a întoarce pendula istoriei de la voința noastră către voia lui Dumnezeu.
Ne aflăm în circumstanțe extenuante de a ignora sau înțelege greșit voia divină? Nu! Pentru că adevărul a fost exprimat în Evanghelii și a fost rezumat într-un singur cuvânt: milă. Domnul ne-a spus să-i hrănim pe cei flămânzi, să-i adăpăm pe cei însetați, să-i îmbrăcăm pe cei goi, să-i găzduim pe cei în nevoi, să alinăm durerea celor bolnavi, să-i cercetăm pe cei din închisori. Cu alte cuvinte, să împărtășim, să iubim și să luăm parte la durerea altora. Să arătăm grijă față de drepturile altora și să nu tolerăm ipocrizia multora.
Dragi frați și surori,
Starețul Iosif Isihastul a spus: „Dumnezeu nu vrea să ne mântuiască din voia Sa proprie… El ajută întotdeauna, El este mereu alături de noi, dar vrea ca și noi să lucrăm, să facem ceea ce putem”. Dumnezeu ne respectă libertatea, dar întotdeauna ne așteaptă cu nerăbdare să ne întindem mâna spre El. El dorește ca noi să cooperăm, să facem ceea ce putem pentru a dobândi ceea ce ne-a promis Domnul, Care se naște astăzi: întoarcerea la deplina comuniune cu Dumnezeu.
La mulți ani!
†Teodor,
Papă și Patriarh al Alexandriei și al întregii Africi