Citat:
În prealabil postat de cristiboss56
Nu putem însă să ignorăm psihologia sau elementele psihologiei, elemente ce ajută în special oamenii care sunt atei și care nu vor să folosească tradiția isihastă a Bisericii. (Hierotheos Vlachos)
|
Părintele zice că psihologia ajută "în special" pe atei. Deci lasă de înțeles că îi ajută și pe credincioși....
Mai zice că ateii nu vor să folosească tradiția isihastă a Bisericii.
Eeeei, aici dăm de o problemă încă mai mare pentru că nu e vorba despre atei ci tocmai despre noi, credincioșii creștini: păi bine, fraților, câți creștini cunoaștem care se mai folosesc azi, cu adevărat și statornic, de tradiția isihastă?? Păi isihasmul (liniștirea) e considerat tocmai de către majoritatea dintre noi o treabă a monahilor și încă a monahilor pustnici. Avem o reprezentare foarte străină de realitate a ce vrea să fie liniștirea/isihia.
Asta, da problemă!
Citat:
Nu impartasesc punctul de vedere ca sunt probleme pe care le poti discuta cu duhovnicul si altele pe care trebuie sa le discuti numai cu psihologul.
|
Subscriu. Cu mențiunea că tratamentul de elecție se dovedește uneori tocmai psihologic sau psihiatric (medicamentos). Nu ar trebui să fie așa, dar așa stau lucrurile pe teren. Ce să facem?...
Citat:
De vreme ce duhovnicii sunt chemati sa vindece patimile oamenilor, cred ca au darul de a trata orice boala.
|
Să fiu iertat de opinie, asta e adevărat în măsura în care orice boală derivă din patimi. Însă, ca să dau un singur exemplu, eu cunosc câțiva copii autiști cărora nu li se poate reproșa vreo patimă. Erau prea mici când a debutat autismul (la aprox. 2 ani) și se pare, în baza datelor furnizate de aparținători, că a fost o complicație de la anumite vaccinuri. Nu știu cât e de adevărată această ipoteză însă îmi e greu să cred că acei copilași aveau vreo patimă din care să se dezvolte autismul... În orice caz, au avut parte și de duhovnici buni dar progresele au apărut doar după intrarea în programe gen ABA... Deci?
Citat:
A vindeca bolile oamenilor este un har pe care Dumnezeu il da numai celui care pune darul primit in lucrare. Misiunea preotului nu este in principal aceea de a administra Sfintele Taine, ci de a fi mai intai el insusi sfintit de ele. Sfintit, va cunoaste toate metodele si remediile pentru tamaduirea de toata tulburarea launtrica.
|
Exact la fel cred și eu.
Citat:
Intr-o lume in care sunt slujitori care nu mai tin seama de vocatia lor si persoane care nu implinesc cuvintele duhovnicilor, niste asa zisi ucenici, psihologul ca si psihiatrul pot prin tratamentele pe care le administreaza sa-l ajute pe om sa se echilibreze, sa reuseasca sa vada diferit viata. Dar asta nu inseamna ca prin acele tratamente omul va inainta si duhovniceste.
|
Absolut de acord. E o diferență clară între viața sufletească naturală și viața sufletului sub mângâierea Duhului (viața duhovnicească).
Citat:
Psihologul trateaza lucrurile doar din punct de vedere psihic. Astfel, Arhim. Simeon Kraiopoulos afirma ca „Una este sa tratezi lucrurile din punct de vedere psihic si alta este sa le tratezi din punct de vedere duhovnicesc. De regula, daca esti format din punct de vedere duhovnicesc, esti si psihic, ceea ce nu este valabil si invers, adica daca stai bine psihic, implicit stai bine si duhovniceste”.
|
Subscriu în totalitate la această opinie.
Citat:
Nu neg lucrarea psihologilor, dar afirm ca acestia niciodata nu vor putea sa inlocuiasca lucrarea duhovnicului
|
Categoric, așa stau lucrurile - dacă duhovnicul se ține strict de cele duhovnicești și nu pică în psihologisme... Cum din păcate se întâmplă frecvent pe la noi (o spun din proprie experiență, mai întâi).
Citat:
.. pe cand invers este posibil.
|
Îmi reafirm rezerva totală față de o astfel de opinie. Nu e bine să desconsiderăm specificul pregătirii și eficienței psihologului în cele care țin de funcționarea naturală a minții.
Reducționismul e de obicei o eroare de cugetare și de practică. Lucrurile trebuie văzute și abordate distinct, câtă vreme și logica și practica arată cu prisosință spre asta.
Citat:
Sa ne rugam pentru luminarea duhovnicilor nostri ca sa fim luminati.
|
Da, un mare adevăr și un lucru necesar, cu totul bun și folositor.
Atât pentru noi cât și pentru sfințiții slujitori.
Doamne ajută!