Bun- eu am zis- a gresit Ion Iliescu si Petre Roman ca au chemat minierii in iunie 1990!
Dar v-am explicat contextul in care s-au produs acele evenimente!
Insa in privinta mineriadelor din septembbrie 1991 si februarie 1999, situatia este cu totul diferita!
-In august 1991, datorita conducerii dezastroase a Regiei autonome a huilei Petrosani, conditiile de munca si de viata a minierilor se inrautatisera semnificativ.
Starea de nemultumire a minierilor din unitatile Regiei Autonome a Huilei Petrosani, au fost aduse la cunostiinta primului ministru Petre Roman si a guvernului de catre SRI .
Insa primul ministru Petre Roman a actionat extrem de gresit si ezitant atunci, deoarece
-Nu a sanctionat si nu a demis conducerea Regiei Autonome a Huilei
-Nu s-a deplasat personal in Valea Jiului (asa cum a facut prim-ministru Ilie Verdet in 1977), pentru a discuta direct cu minierii si pentru a le analiza si rezolva nemultumirile.
-Nu a dispus catre ministrul de interne (Doru Viorel Ursu) si cel al apararii nationale (generalul Nicolae Spiroiu) , de intarire si inarmare cu munitie de razboi a fortelor de ordine din zona Vaii jiului, si inclusiv de asigurare a protectie obiectivelor strategice din valea Jiului (gari, linii de cale ferata, poduri, tunele, etc), de forte inarmate cu munitie de razboi (si inclusiv cu tehnica de lupta- TAB-uri) a ministerului de interne si ministerului apararii nationale.
Garile din Valea Jiului si personalul feroviar de acolo trebuiau protejate de fortele de politie si de armata, iar când minierii incercau sa ocupe gari si sa deturneze trenuri cu forta, politia si armata sa deschida focul.
In aceasta privinta, mult mai bine au actionat fortele de ordine in 1977.
In septembrie 1991, minierii au comis acte de vandalism, distrugere, au agresat si maltratat personalul CFR, punând grav in pericol siguranta circulatiei pe calea ferata!
|