Citat:
În prealabil postat de gpalama
Tu de fapt schimbi subiectul si nu discuti argumentul propus de mine.
|
Imi place ca spui asta, pentru ca eu nu raspund la toate subiectele ridicate ci doar la cele ce-mi convin mie.
Insa nici NU voi evita sa discut o tema care pare a fi importanta
Citat:
În prealabil postat de gpalama
Daca oamenii astia sunt de la Dumnezeu (Paisie, Porfirie, Ioan Maximovici, altii) si ei spun toti ca voi nu sunteti in adevar ESTI OBLIGAT SA-I ASCULTI, PRIN OBLIGATIA PE CARE O AI FATA DE DUMNEZEU.
|
Eu (si banuiesc ca si o mare parte dintre protestanti), nu gandesc asa.
Cred ca trebuie sa am Biblia ca singura norma absoluta in viata mea de credinta. Ceea ce au invatat Isus si Apostolii.
Celelalte invataturi, date de oameni ai lui Dumnezeu care au trait in perioada post-apostolica pot fi primite, acceptate si traite, dar NU ESTI OBLIGAT sa le iei ca litera de Evanghelie.
Biblia, da, este norma absoluta, infailibila, insa insa pe Maximovici sau Calvin nu-i consideram infailibili.
Eu cred despre Ioan Maximovici, daca ar fi sa-l luam exemplu reprezentativ pentru oamenii mari ortodocsi, ca a fost o binecuvantare pentru omenire. De ce? Prin scrierile lui reuseste sa aduca pe multi oameni mai aproape de Dumnezeul adevarat.
OK, zici tu, dar Maximovici spune ca voi, cei din alte culte, sunteti rataciti, de ce nu-l crezi?
Pai nu-l cred pentru ca, in opinia mea, tot omul mai spune si pareri de-ale lui, gresite.
Eu nu iau de bun nici macar
tot ce spun marii traitori si teologi protestanti, cum as putea sa iau totul de la un sfant... ortodox?
Asta este una dintre marile diferente intre ortodocsi si protestanti.
Pe cand voi considerati Biblia ca fiind o norma absoluta inclusa in Sfanta Traditie, protestantii considra Biblia ca fiind singura norma, iar Sfanta Traditie, subordonata ei.
P.S. Bine, ca eu cred ca n-am inteles niciodata cu precizie ce este Sfanta Traditie, sau daca am inteles bine, ea este asa de mare incat niciun om n-a citit-o si n-o cunoaste in profunzime, asa incat sa aiba o imagine de perspectiva asupra ei, dar asta e un alt subiect.