View Single Post
Vechi 30.12.2016, 21:14:14
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Asa cum zicea si Mitropolitul Moldovei exprimarea parerilor trebuie sa existe, pentru ca asta inseamna ca e vie credinta, altfel credinciosii ar urma doar un ritual, mostenit de la inaintasi, fara sa stie prea multe sau sa-i intereseze prea mult.
Parerea mea (si a altora, inclusiv dintre ierarhii participanti la Sinod) este ca acele formulari de la capitolul controversat sunt gresite. Sunt cel putin formulari cu doua intelesuri, in genul celor de la Vatican II. Mai rau e ca Patriarhul si Patriarhia ecumenica au convocat acest Sinod cu scopul de a recunoaste celelalte culte ca biserici, adica doptarea ereziei ecumensimului, de sorginte protestanta. Iar Patriarhul ecumenic doreste sa se continue constant cu aceste Sinoade, pana la atingerea scopului sau.
Dezbinarea o face chiar Patriarhul ecumenic si unii din acea Patriarhie (ca IPS. Zizioulas), asa cum au facut si cu putin timp in urma cand acceptasera si propovaduiau primatul de tip papal si ii acuzau pe rusi ca nu vor sa fie de acord cu ei si prin asta submineaza dialogul cu catolicii.
In sesiunea din octombrie Sinodul BOR a fost rezervat, declarand ca hotararile Sinodului din Creta ar putea fi imbunatatite si chiar corectate de un viitor Sinod.
In schimb ultimul comunicat mi se pare foarte ingrijorator, in multe afirmatii de acolo. Nu am timp acum sa analizez fiecare fraza, ma opresc doar la afirmatia, foarte ciudata, ca ecumensimul inseamna doar intrunirile ecumensite si dialogul ecumenist. E surprinzatoare aceatsa afirmatie, e ca si cum membrii Sinodului nu au auzit niciodata criticile ortodoxe aduse ecumensimului sau nu au citit sfintii si duhovnicii care au scris despre asta. Contestarea si critica ecumenismului se refera la invatatura ecumenista, nu neaparat la dialogul ecumenist. Dar era si hotararea Sinodului BO din Georgia din 1998 unde e scris totul foarte clar si pe scurt. De curand am citit un interviu din 2014 al IPS Iustinian Chira, in care critica ecumenismul si saptamana de rugaciune, era singurul ierarh care stia despre ecumenism? Si cat s-a mai luptat IPS Bartolomeu Anania.
Pe de alta parte nu trebuie exagerat deloc, cum fac unii. Am mai scris un mesaj pe tema asta.
Reply With Quote