Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Traditional
Ok, am citit asta undeva, Traditia Apostolica parca era numita.
|
Corect.
Citat:
E suficient de clar ca in afara de ceea ce este scris in Biblie, Domnul Isus si apostolii au dat si alte invataturi.
|
Iarasi, corect.
Citat:
Ma gandesc ca unele s-au transmis oral catre ucenicii apostolilor si apoi au fost puse si in scris. Cred ca TOATE invataturile date de Isus sau de Apostoli si care ajuns pana la noi au fost transmise prin intermediul documentelor scrise.
|
Intr-adevar, este greu, daca nu imposibil ca, in ziua de azi, vreun adevar al Sfintei Traditii sa nu il gasesti in forma scrisa. Ca si Evangheliile, care au circulat mult si bine pe cale orala, inainte de a fi asezate in scris.
Citat:
Intrebarea, pe care am mai pus-o pe acest forum, dupa ce am cautat mult pe internet, este: care sunt documentele scrise, care este indexul cartilor care alcatuiesc Sfanta Traditie? Mi s-a raspuns: toate scrierile tuturor sfintilor formeaza Sfanta Traditie, Filocaliile, PSB-ul, Canoanele, hotararile sinoadelor...
|
Un raspuns partial adevarat. Spun "partial" fiindca nu tot ce au scris Sfintii face parte din Sfanta Traditie. Nici toate canoanele, nici toate hotararile sinoadelor.
In
acest capitol din Catehismul Bisericii Catolice este descris, pe scurt, ce este Sfanta Traditie, precum si raportul ei cu Sfanta Scriptura.
Citat:
Mie mi se pare o chestie imprecisa
Daca pe mine m-ar intreba cineva ce este Biblia, i-as raspunde clar ce cred eu: Biblia este o Carte, formata din 66 de carti, 39 in Vechiul Testament si 27 in Noul Testament. Daca vrei pot sa-ti dau lista lor. Sau chiar sa-ti dau link-ul unei librarii de unde sa-ti cumperi una.
Daca m-ar intreba ce este Sfanta Traditie, nu stiu sa-i dau o lista exhaustiva cu cartile care o formeaza. Mi-ar placea sa-i pot da un link si sa-i zic: uite prietene, la pagina aceasta de internet sunt toate documentele Sfintei Traditii. Daca o carte nu este regasita pe aceasta pagina oficiala a Sfintei Traditii, cu siguranta NU face parte din Sfanta Traditie.
|
Nu exista o carte, nici un corp de carti numit "Sfanta Traditie". Daca ar exista, nu s-ar mai numi "Sfanta Traditie", ci "codicilul Noului Testament". S-ar putea incorpora in Biblie si s-ar numi "Biblia 2.0" sau "Dumnezeu: opere complete" sau mai stiu eu cum.
Din faptul ca nu exista o carte numita "Sfanta Traditie", pe cata vreme exista o carte numita "Sfanta Scriitura", nu trebuie sa tragem concluzia ca prima ar fi mai imprecisa decat a doua. Cate carti spuneati ca sunt in Vechiul Testament ? In Vechiul Testament al meu gasesc mai multe decat ati gasit dv in Vechiul Testament al dv. Psalmul 151 este in Bibie sau nu este in Biblie ? Si inca multe alte chestiuni care ne arata ca ceea ce a facut Biserica prin secolul al 7-lea daca nu ma insel, adunarea intr-un singur corp a unor carti separate si numirea lui "canonul biblic" nu este in niciun caz o garantie a preciziei. Daca cineva vrea sa creasca in partea de invatatura apostolica pe care o numim "Sfanta Traditie" o va gasi suficient de precisa. Si, dimpotriva, daca cineva vrea nu sa acorde convingerile si viata lui la invatatura Domnului si a Apostolilor, ci invers, sa le acorde pe acestea convingerilor si modului lui de viata, va gasi ca Sfanta Scriptura e suficient de imprecisa ca sa strige siesi si tuturor ca Domnul a spus altceva decat sta scris in Evanghelii.