Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Traditional
Cred ca trebuie sa am Biblia ca singura norma absoluta in viata mea de credinta. Ceea ce au invatat Isus si Apostolii.
|
Din pacate pentru tine,
asta nu e ceea ce au invatat Isus si Apostolii, sa tii cu dintii de o carte care sa o talmacesti dupa propria placere.
Asta faceau rabinii VT, farisei, saduchei..
Citat:
Celelalte invataturi, date de oameni ai lui Dumnezeu care au trait in perioada post-apostolica pot fi primite, acceptate si traite, dar NU ESTI OBLIGAT sa le iei ca litera de Evanghelie.
|
Ironia este ca
diversele interpretari ale Scripturii SUNT invataturi date de oameni.
Cat au fost ei ai lui Dumnezeu, s-a discutat deja, cred.
Citat:
Biblia, da, este norma absoluta, infailibila, insa insa pe Maximovici sau Calvin nu-i consideram infailibili.
|
Din pacate insa, Biblia e doar o carte. Ce si cum citeste fiecare din ea, e cu totul altceva de multe ori.
Si apropo, de nici o culoare nu da invataturi de genul "Sola Scriptura" care le explici aici.
Dumnezeu a trimis in lume Sf. Apostoli, nu o carte.
A intemeiat Biserica si a promis ca "nici portile Iadului nu o vor birui".
Majoritatea cultelor neoprotestante (toate?) tin sa sfideze aceasta afirmatie pentru a se legitima oarecum istoric cu texte hilare de genul "biserica a murit vreo 2000 ani pana am aparut noi, descendentii directi ai apostolilor".
Citat:
Pe cand voi considerati Biblia ca fiind o norma absoluta inclusa in Sfanta Traditie, protestantii considra Biblia ca fiind singura norma, iar Sfanta Traditie, subordonata ei.
|
Realitatea este ca Biblia pentru Luther & echipa a fost de fapt pretextul, singurul instrument cu care puteau dezlipi taranul de autoritatea Papei fara ca toata treaba sa se intoarca impotriva lor.
Si in ziua de azi, e cam acelasi lucru, te duci la o turma de analfabeti biblici si le spui
ca tu detii cheia cea buna de interpretare biblica, alti chiar daca aveau Biblia ba mai mult, au pus-o cap la cap, pe cand nici neam de neamul tau nu exista, nu o au.
Daca prostul crede, merge dupa tine, daca pune mana si studiaza, imediat vede probleme de genul celor expuse mai sus.