Citat:
În prealabil postat de simpllu
Nu va recunoaște în ruptul capului ca a scris tâmpenii.
|
Deci, dupa tine, colegul ortodox Palama scrie "amalgamat" iar Catalin scrie "tampenii".
Definitia data de Catalin Sfintei Traditii, a fost deja contestata de trei ortodocsi.
Se pare, pana acum, ca nu sunt doi credinciosi care sa inteleaga la fel care carte este inclusa in Sfanta Traditie si care carte, nu.
Simpaticul greco-catolic, care btw are o gandire sistematica, a adus si mai multa confuzie: "in Sfanta Traditie sunt incluse spusele sfintilor, dar nu toate, sunt incluse canoanele si hotararile sinoadelor, dar nu toate".
"Puteti sa-mi dati o lista cu scrierile care fac parte si care nu fac parte din Sfanta Traditie?" as intreba eu.
Iar dom' doctor raspunde: NU exista nicio lista. ("Nu o stie nimeni, in afara de Sfantul Parinte", probabil ca ar fi spus unui auditoriu exclusiv catolic).
Citat:
În prealabil postat de simpllu
Și mai sunt pe aici câțiva amatori.
|
Am impresia ca nu doar pe aici.
Pana acum, din cercetarile mele, se pare ca TOTI ortodocsii si catolicii de pe fata pamantului sunt amatori in aceasta privinta.
Si, daca nu exista macar o lista a scrierilor care cuprind Sfanta Traditie, in aceasta privinta nu au cum sa stie precis.
Dar sa merg un pic mai departe cu gandirea cu voce tare:
"De fapt ceea ce cere biserica ortodoxa (si catolica), NU este ascultarea de Sfanta Traditie, ci ascultarea de propriul cler. Dupa cum exprima explicit articolul domnului Mihnea: <<Credincioșii primesc cu docilitate învățăturile și îndrumările pe care Păstorii lor le dau sub diferite forme>>.
Dar de unde putem sti daca "pastorii" mai tin sau nu invatatura apostolilor? Din Sfanta Traditie.
Macar ca nimeni nu stie ce cuprinde si ce nu cuprinde ea?
Din punctul meu de vedere, un prim pas esential care ar trebui facut, este definirea precisa a Sfintei Traditii. Ceva de genul: "Sfanta Traditie este invatura apostolica a Bisericii si este inregistrata in urmatoarele carti: Biblia, x, y, z. Orice carte netrecuta in aceasta lista, NU face parte din Sfanta Traditie."
Ar mai fi o problema. Si anume vastitatea Sfintei Traditii.
Invataturile Sfantei Scripturi si, in special cele ale Noul Testament, pot fi asimilate integral de mintea unui om normal. Daca citeste in fiecare zi cate un capitol doua, poate avea, dupa zece ani, o privire de ansamblu asupra a ceea ce au invatat Isus si Apostolilor.
Bine, asta nu ar fi o problema insurmontabila, daca are lista cu carti, se duce si cauta in cartea x la pagina y.
Dar cand nici macar lista de carti inspirate nu o are?"
Dragi colegi, e ultima zi a anului, fiti buni si iertati-mi gandurile imprastiate.
Pana la urma, poate ca aceasta chestiune nu e importanta decat intr-o polemica.
Asa ca, sa urmam pastorii care ne indruma pe urmele Domnului Isus si ale apostolilor!
Desigur, acesti pastori nu pot fi gasiti decat in Biserica Ortodoxa.
Sau in cea catolica, mai putin asa, ca-i o biserica sora dar cam eretica...
Iar Protestantii au in general pastori rataciti dar Domnul poate sa aiba mila si de ei.