View Single Post
Vechi 01.01.2017, 15:09:29
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Din cate am citit se vorbeste despre Cunoastere catafatica si apofatica dar cred ca nu e potrivit termenul folosit in titlul topicului.
Titlul topicului se refera la teologia negativa, un concept consacrat.

Teologia este LOGOS despre THEOS pentru a cunoaste THEOS.

Negare (forma negativa a verbului) sau apohemi sunt echivalente.

Depinde ce sonoritate preferi, o derivatie din limba greaca sau o terminologie in limba romana. Forma de expresie este transparenta. Important este sa patrunzi sensul.

Citat:
Eu totdeauna ma gandesc la lucrarea unui anumit lucru.Concret cum se rezolva in Teologia asta de care spui urmatoarrele probleme:
1.Comuniunea -euharistia ?
Prin supra-cunoasterea naturii Lui Dumnezeu si a sufletului. Catafaticul delimiteaza prin discriminare/afirmarea unor fenomene. Catafaticul individualizeaza. Este un instrument de segregare. Apofaticul uneste prin transcenderea categoriilor.

Citat:
Cum, apartine de biserica ortodoxa sau cum?
Daca promotorii teologiei negative, Ioan Damaschinul, Maxim Marturisitorul sunt considerati sfinti si lucrarile lor validate de Biserica Ortodoxa putem afirma ca aceasta "apartine de Biserica Ortodoxa".

"Dogmatica" se studiaza la teologie.

Acesti autori nu au fost anatemizati pentru ca au inserat invataturi neo-platonice in cartile lor. Principiile au fost inglobate in corpul dogmatic ortodox.

Citat:
2.Ascultarea de un duhovnic exista???...La un moment dat ti-am pus intrebarea asta si ai lasat-o in "coada de peste" .Adica pana la urma nu ai spus daca te-ai spovedit sau nu?
Este o problema personala. Nu doresc sa dezvolt.

Citat:
Adica poate exista un amestec omogen intre apa si ulei?Cred ca un duhovnic pe loc ar opri aceste tendinte budhiste.
Depinde de duhovnic. Am intalnit preoti care nici nu au auzit de apofatism. Iar dintre cei care au auzit, ma intreb cati ii inteleg sensul. In aceste conditii, evident ca ar opri "aceste tendinte budhiste". Delimitarea in apa si ulei are nevoie de cunoastere. De multe ori este facuta si din ignoranta.

Citat:
3.Cum se rezolva problema patimilor aici in aceasta "Teologie negativa de sorginte budhista".
Doamne ajuta!
Taind radacina patimilor care este parerea de sine. Catafaticul nu are aceasta capabilitate.

Reply With Quote