Subiect: As dori un sfat
View Single Post
Vechi 02.01.2017, 15:04:31
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jonnyw2013 Vezi mesajul
Sophia mesajul meu de mai sus s-a eferit la mesajul lui Sindbad:
Romania este pe locul 3 in Europa in ceea ce priveste incidenta bolilor psihice.
In ultimi ani am auzit de prea multe ori,efectiv de prea multe ori, de studii dinastea care nu stiu unde le-au facut, in care s-a ajuns la concluzia ca suntem tot primii la ceea ce e rau, si mai in spate la ce e bun.
Vorba unuia mai sugubat "Unde-i bine nu-i de mine,unde-i rau hop si eu!"

Sophia a scris: Pe urma eu nu inteleg cum cineva caruia ii place mult stomatologia, se duce si studiaza medicina veterinara.
Doar sunt profesii cunoscute si la dentist se duce fiecare om.

Nu cazul expus de mine a fost invers, omul a studiat Medicina veterinara,a ajuns la treaba practica, la o Ferma de vaci, unde, te murdaresti,ca nu e cum ai studiat tu la Facultate curat si frumos, trebuie sa scoti(dirijezi) vitelul daca cumva vrea sa iasa cu picioarele in fata la fatare,si alte chestii de genul...si omul a realizat ca nu ii place.Stomatologia i-a placut pe urrma,dupa ce a terminat cu medicina veterinarra.
Si totusi nu inteleg situatia, adica mi se pare ciudata.
Mai intai ca nu a stiut ce-l asteapta cu medicina veterinara (poate ca el s-a asteptat si/sau si-a dorit sa lucreze intr-un cabinet in oras, sau in alte activitati (birou, cercetare, etc.)

Si pe urma mi se pare ciudat ca i-a placut pe urma dintr-o data, stomatologia. A fost ceva, vreo intamplare care i-a deschis mintea si sufletul pentru asta?

In fine pentru mine este clar ca in tara nu exista un sistem de orientare profesionala a tinerilor. In alte tari se incepe de la scoala primara: li se vorbeste despre profesii (ce presupun, ce pregatire solicita etc.), sunt pusi sa faca practica in diverse domenii, tocmai ca sa le cunoasca direct.
Si totusi exista si asa situatii in care isi mai schimba pe parcurs parerea.
Se face asa ceva in tara?

Pe urma este o problema pe care au trait-o si generatiile mai vechi. Macar ei erau trimisi prin repartitie si asta era.
Dar astazi nu ai habar unde poti sa lucrezi cu profesia pe care ai invatat-o/studiat-o.
Nu exista nici o legatura intre profesia studiata si piata muncii, nici ca cerere si oferta pentru absolventi si nici ca formare a lor. Profesia in sine si ceea ce studiezi nu se potriveste la practica.

Eu de ex. as vrea sa stiu cum poti sa ajungi sa lucrezi intr-un cabinet de medic veterinar, sau intr-o gradina zoologica sau intr-o institutie care se ocupa cu controale in piete.
Hai ca inteleg ca in cercetare si invatamant se cer note mari, ca sa primesti post.

Dar pentru restul ce criterii iti trebuie? De ce nu reusesc tineri ca Ioana?

In fine mai este si ideea de omul potrivit, la locul potrivit. Daca nu-ti alegi profesia pe baza unor criterii pamantene (placere/pasiune, capacitati fizice, psihice, posibilitati practice etc.) nu poti s-o practici.
Sau o practici aiurea. Fie ca esti medic, preot, profesor, sau muncitor.
Unii se gandesc poate - vai, imi plac animalele, ma fac medic veterinar, sau ma duc sa lucrez ca ingrijitor la gradina zoologica.
Numai ca acolo nu te duci numai ca sa mangai animale dragute si sa te joci cu ele. Trebuie sa te murdaresti, sa cureti dupa ele, sa locuiesti la tara, sau sa faci naveta etc.