Este foarte greu sa alegi o profesie si mai ales sa o poti face pe aia care-ti place cu adevarat si pentru care esti tu poate potrivit.
In ziua de azi nu poti sa te gandesti la o perspectiva. Nu stii nici maine ce se intampla. Deci nu stii ce va valora profesia ta maine.
Plus ca nu gasesti loc de munca. In schimb in altele este cerinta si nu se duc oamenii din diverse motive (ingrijire batrani/bolnavi, gastronomie, agricultura, constructii etc.)
Cateva exemple:
Inainte vreme (inainte de revolutie) era o problema cu profesorii. Multi isi doreau sa lucreze in domeniu, dar regula era ca erai trimis direct la tara. Si acolo nu aveai sanse.
Si erau tineri care fie aveau talent pentru limbi straine, fie pentru matematica, si trebuiau sa renunte.
Am cunoscut tineri priceputi, talentati, care studiasera matematica si avusesera alte visuri si se vestejeau la tara. Mai erau si departe de casa, de familie, de prietena.
La fel, am cunoscut persoane cu talent la limbi straine si pasiune. Pe atunci nu exista sectie pentru traducatori si deveneai doar profesor. Si tot satul te manca.
Iar cei care ar fi putut sa practice la sat, avand acolo casa si familia, nu se duceau nici ei sa studieze si sa se intoarca in sat, ci culmea, tot spre oras vroiau si ei.
De-alungul vremii se mai schimba conditiile si se schimba si piata. Unele profesii dispar, altele apar noi.
Cerintele se schimba.
La noi in tara inginerii faceau (nu mai stiu acum daca mai este asa) multe. Nu numai parte tehnica. Lucrau in aprovizionare cu piese de schimb si materiale, marketing, import-export, management etc.
In alte tari asa ceva n-ai sa vezi. Un inginer face numai parte tehnica, pentru restul exista economistii cu sau fara facultate.
In alte tari pentru fiecare specializare infim de stricta, iti trebuie o scoala, o hartie la mana.
Pana si pentru ingrijit copii iti trebuie asa ceva (bona). Pentru gradinita iti trebuie oricum pregatire in domeniu.
Pentru a lucra intr-o biblioteca la fel.
Am impresia ca in tara inca se mai poate asta, fara scoli si diplome
In concluzie - cu talente, pasiuni si hobby-uri nu prea poti sa faci o profesie. In cazuri rare nimereste cineva sa lucreze in profesia si la locul potrivit (a) si dorit (a).
Multe profesii nu se platesc bine, nu poti trai din ele. Dar poti sa le practici pe langa o alta profesie, eventual, ca hobby.
Mai exista o profesie care a luat mare amploare de ceva in ani incoace. Inainte vreme era un privilegiu sa fii traducator, erau putini si aveai clienti destui ca sa poti trai modest din aceasta profesie, de sine statator (deci nu angajat).
Acum (cu romana) nu se mai poate. In alte tari, cu alte limbi e altceva.
E plina piata de traducatori fara oferte de job.
La fel era o chestie inainte cu contabilitatea. Faceai pentru 1-2-3 firme si erai bine situat. Si stateai acasa.
Acum nu stiu ce mai functioneaza pe piata, daca nici medicii veterinari nu mai au cautare, psihologi, ingineri, vanzatori etc.