View Single Post
Vechi 03.01.2017, 18:55:58
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Cezar, sper sa contribui cu opinii izvorate din propria ta intelegere.

Linkurile, dupa parerea mea, ar trebui sa sustina ideile pe care le prezentam, sa confirme date, sa mentioneze surse de informatii.

Indemnul la citit tratate / ideile altora este cel mai facil mod prin care ne putem apara un punct de vedere. Dam impresia ca adevarul este ipso facto, ca nu mai este necesar sa fie exprimat.

Oricum, am respectat modul tau de a face "incalzirea" citind materialul propus - Cunoasterea lui Dumnezeu la Sfantul Ioan Gura de Aur.

Imi pare rau sa spun, dar afirmatiile Sf Ioan Gura de Aur nu au nicio legatura cu subiectul in cauza.

Apofaticul nu trateaza categorii.

Sf Ioan Gura de Aur ramane "captiv" intr-o argumentatie a dihotomiilor de genul: devenire-nedevenire, purcedere-nepurcedere, vecie-temporalitate, finitate-infinitate, cuprins-necuprins...

Acestea sunt in domeniul conceptualului catafatic - in care functioneaza mecanismul de potentare a contrariilor prin intelesul opus.

Din punct de vedere apofatic, Dumnezeu nu este nici finit nici infinit, nici cuprins, nici necuprins, nici vesnic, nici temporal...

Apofaticul nu face apel la nicio expresie. Catafaticul creaza diferente de potential, discriminari, polarizari ale realitatii.

Last edited by florin.oltean75; 03.01.2017 at 19:06:37.
Reply With Quote