Citat:
În prealabil postat de cristiboss56
Dar, mai înainte de toate acestea, își vor pune mâinile pe voi și vă vor prigoni, dându-vă în sinagogi și în temnițe, ducându-vă la împărați și la dregători, pentru numele Meu. Și va fi vouă spre mărturie. Puneți deci în inimile voastre să nu gândiți de mai înainte ce veți răspunde; Căci Eu vă voi da gură și înțelepciune, căreia nu-i vor putea sta împotrivă, nici să-i răspundă toți potrivnicii voștri. Și veți fi dați și de părinți și de frați și de neamuri și de prieteni, și vor ucide dintre voi. Și veți fi urâți de toți pentru numele Meu. Și păr din capul vostru nu va pieri. Prin răbdarea voastră veți dobândi sufletele voastre. Luca 21, 12-19
|
Sf Grigore (cel Mare): Mantuitorul face cunoscute atentatele oamenilor perversi. "Inainte sa se intample toate acestea, va vor apuca in mainile lor", adica tulburarea va cuprinde inimile oamenilor inainte de a se intinde asupra elementelor. Vom sti astfel, inainte ca ordinea naturii sa fie bulversata, care tribulatie ii este cauza. Desi sfarsitul lumii va fi o consecinta a [tulburarilor] elementelor care o compun, Mantuitorul ne face cunoscut faptul ca oamenii care vor fi in trup atunci vor fi striviti sub ruinele pedepsei primite pentru crimele lor teribile.
Sf Chiril: Sau, poate ca Domnul nostru vrea sa vorbeasca aici despre persecutiile pe care ucenicii Sai le-au suferit din partea Evreilor, care i-au aruncat in inchisori si i-au tarat in fata tribunalelor inainte ca Ierusalimul sa fie cucerit de Romani. In acest fel Sf Paul a fost trimis la Roma sa fie judecat de Cezar, el comparand in fata lui Festus si Agrippa.
Sf Grigore: Sau poate ca "va fi voua spre marturie" inseamna marturia voastra impotriva lor, care v-au persecutat si v-au adus moartea, ori marturia faptului ca nu au imitat in viata lor exemplele pe care le-ati oferit (...). Dar aceste teribile preziceri ar fi putut arunca tulburare in inimile celor care le auzeau, de aceea Mantuitorul adauga, spre a-i consola: "Puneți deci în inimile voastre să nu gândiți de mai înainte ce veți răspunde".
Theofil: Fiindca Apostolii erau fara instructie si analfabeti, Mantuitorul le recomanda sa nu se tulbure cand le va veni randul sa dea seama de purtarea lor inaintea inteleptilor lumii si le da temeiul: "Fiindca voi pune pe buzele voastre cuvant si intelepciune careia dusmanii vostri nu-i vor putea rezista si pe care nu o vor putea contrazice", adica veti primi pe loc de la mine si elocventa si intelepciunea, astfel incat toti dusmanii vostri, chiar de ar fi sa isi uneasca eforturile, nu vor putea sa se opuna nici prin intelepciunea lor (adica prin puterea argumentelor) nici prin elocventa ori eleganta limbajului. Multi sunt cei care au un fond de intelepciune, dar care sunt usor de tulburat, incat toate ideilor lor devin confuze deindata ce vine momentul sa le expuna. Nu asa au fost Apostolii, care au primit darul dublu al intelepciunii si al bunei vorbiri.
Sf Grigore: Mantuitorul parca ar vrea sa le spuna: Nu va temeti, voi plecati la lupta, dar Eu sunt cel care voi lupta pentru voi; voi pronuntati cuvinte, dar Eu sunt cel ce le voi aseza pe buzele voastre.
Sf Ambrozie: Uneori este Isus Cristos cel care vorbeste prin gura discipolilor Sai, alteori este Tatal (Mt 16), iar alteori este Sfantul Spirit (Mt 10). Aceste felurite pasaje, departe de a se contrazice, se acorda perfect, fiindca ceea ce unul spune, cei trei spun: Trinitatea are o singura si aceeasi voce.
Theofil: Dupa ce le-a vorbit astfel incat sa disipeze teama pe care le-ar putea-o inspira ignoranta lor, ii previne asupra unui alt pericol inca mai mare, care ar putea arunca tulburare in inimile lor daca i-ar surprinde nepregatiti. "Veti fi tradati chiar de de parinti, de frati, de prieteni si vor ucide dintre voi".
Sf Grigore: Incercarile cele mai crude ne vin de la aceia pe a caror afectiune credem ca putem conta, fiindca la suferintele exterioare se adauga, atunci, durerea ca am pierdut afectiunea lor
Sf Grigore din Nyssa. Sa privim care era, pe atunci, situatia din societate. In toate familiile divizate de diferente de religie, unii erau suspecti altora. Fiii inca idolatri isi tradau parintii deveniti crestini. Sau tatal, obstinat in infidelitatea sa, devenea acuzatorul fiului sau care imbratisase credinta. Toate varstele erau expuse persectiei, chiar si femeile nu erau la adapost in urma slabiciunii naturale a sexului lor
Theofil: Domnul nostru le prezice, apoi, ura universala careia ii vor fi obiect. "Si veti fi urati de toata lumea din pricina numelui Meu".
Sf Grigore: Dar, cum aceste preziceri care le aratau o moarte cruda in perspectiva au ceva inspaimantator si redutabil, El ii consoleaza deindata cu speranta si bucuria invierii "Si niciun par din capul vostru nu va pieri". Adica: pentru ce va temeti ca veti pierde ceea ce nu puteti pierde fara durere, din moment ce nici macar acea parte a corpului care va poate fi taiata fara a va fi provocata nicio durere nu va pieri ?
Ven Beda: Sau inca: nu va pieri niciun fir de par al ucenicilor, fiindca nu doar marile fapte si discursuri ale sfintilor, dar si cele mai mici ganduri ale lor vor primi justa recompensa de la Dumnezeu.
Sf Grigore: (...) Dobandim sufletele noastre prin rabdare, fiindca dominandu-ne pe noi insine incepem sa fim stapanii a ce suntem. Posesia sufletului depinde de virtutea rabdarii, fiindca rabdarea este radacina si pazitoarea celorlalte virtuti. Or, rabdarea inseamna a suporta cu calm incercarile care vin de la ceilalti si a nu nutri niciun resentiment contra celor care le provoaca.