Subiect: Predica de azi
View Single Post
Vechi 07.01.2017, 01:26:28
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit ( continuare )

Așadar, Ioan L-a arătat pe Hristos lumii și a spus: “Iată, Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatele lumii”. Iată, zice, “Acesta este Mielul lui Dumnezeu, Care ridică păcatele lumii” (Ioan 1, 29). Ca să înțelegem aceasta, trebuie să ne amintim că evreii, ca să simtă ușurare de păcate, luau un miel, îl duceau la templul lui Solomon și-l ofereau ca jertfă. În clipa în care preotul îl înjunghia, își întindeau mâinile deasupra lui pentru ca păcatele să-i părăsească și să treacă deasupra mielului. Aceasta era o prefigurare, o umbră a marei jertfe pe care avea să o aducă Hristos. Milioane de miei s-au înjunghiat, dar sângele animalelor nu are puterea de “a ierta păcatele” (Matei 9, 6). Doar sângele lui Hristos, a “Mielului lui Dumnezeu“, șterge păcatele. Iată de ce Hristos se numește “Miel”; deoarece, precum mielul nu face nici un rău, așa și Hristos; precum mielul este dus spre junghiere și nu se împotrivește, așa și Hristos; și precum la jertfe “încărcau” păcatele pe cel junghiat, așa și Hristos ridică păcatele noastre ale tuturor. Am simțit-o aceasta? Dacă n-am simțit-o, nu suntem creștini. Nu ne mântuiesc nici lumânările, nici făcliile, nici icoanele și locurile de închinare, nici metaniile și ascezele. Toate acestea nu iartă nici măcar un păcat. Păcatele le iartă doar “Mielul lui Dumnezeu”, precum a spus Ioan. Dacă nu vei crede că sângele lui Hristos, care s-a vărsat pe Golgota, izbăvește, nu te mântuiești.

Închei printr-o pildă. Un pictor vienez a pictat un om pe care l-au prins dușmanii săi și l-au încărcat cu o greutate. I-au pus-o după gât, atât de strâns, încât nu se putea elibera de ea. Era ca și Prometeu în Caucaz. Îi ruga pe alții ca să-l dezlege, dar nimeni nu putea. Atunci, unul i-a spus: Dacă vrei să te eliberezi, urcă pe muntele acela. Acolo vei vedea o cruce cu Cel răstignit. Dacă-L vei ruga cu credință, se va întâmpla minunea. Și, într-adevăr, așa s-a întâmplat; imediat, sarcina lui a căzut, s-a rostogolit în prăpastie, iar el L-a slăvit pe Hristos.

Fiecare dintre noi, frații mei, ridică o greutate mai mare decât Olimpul. Doar prin credința în Hristos ne vom izbăvi. Dacă vom crede în El. Nu există altceva în lume. V-o spun eu. De cincizeci de ani predic; dacă n-aș fi crezut, m-aș fi dus să fac orice altceva decât să-mi bat joc de oameni. Cred în Dumnezeu, cred în harul dumnezeiesc, cred în Taine, cred în Sfintele Tradiții. Poate să fie și soarele minciună, și astrele minciună, și noi minciună; Unul singur nu este minciună – Iisus Hristos, pe Care, copii ai elinilor, lăudați-L și preaînălțați-L întru toți vecii. Amin.

† Episcopul Augustin