Subiect: Versetul de azi
View Single Post
Vechi 11.01.2017, 08:42:14
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Și El le-a dat poruncă să nu spună nimănui despre El. Și a început să-i învețe că Fiul Omului trebuie să pătimească multe și să fie defăimat de bătrâni, de arhierei și de cărturari și să fie omorât, iar după trei zile să învieze. Și spunea acest cuvânt pe față. Și luându-L Petru de o parte, a început să-L dojenească. Dar El, întorcându-Se și uitându-Se la ucenicii Săi, a certat pe Petru și i-a zis: Mergi, înapoia mea, satano! Căci tu nu cugeți cele ale lui Dumnezeu, ci cele ale oamenilor. Și chemând la Sine mulțimea, împreună cu ucenicii Săi, le-a zis: Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie. Marcu 8, 30-34
Teofil: El vroia, pentru moment, sa ascunda gloria Lui, pentru a nu expune un mare numar la scandalul (=piatra de poticnire, n.m.) patimilor Sale si la o pedeapsa severa.

Sf Ioan Chrysostom: sau poate ca El dorea ca scandalul Crucii sa fie trecut, pentru a face sa creasca in inima lor o credinta pura in divinitatea Lui: fiindca numai dupa Patimi si inainte de Inaltare El le spune: "mergeti si invatati toate natiunile".

Teofil: Dupa ce primise profesiunea de credinta a discipolilor Sai, care il recunoscusera ca adevarat Dumnezeu, Mantuitorul le reveleaza misterul Crucii. El le vorbeste deschis despre suferintele pe care trebuia sa le indure. Dar Apostolii nu intelegeau inca urmarea planurilor lui Dumnezeu, ideea Invierii nu putea inca sa intre in spiritul lor si credeau ca cel mai bun lucru pentru dumnezeiescul lor stapan ar fi sa scape de orice suferinta.

Sf Ioan Chrysostom: El le facea aceste devaluiri pentru a le arata ca, dupa moartea pe cruce si invierea Sa, ei trebuiau sa dea marturie predicand. Or, Petru, mereu fierband de zel, este singurul dintre toti care indrazneste aici sa discute aceste planuri cu Domnul sau.

Ven Beda: Petru vorbeste astfel dintr-un viu sentiment de afectiune si din dorinta de a evita suferinta Mantuitorului. "Nu, asa ceva nu poate sa fie", spune el, "iar urechile mele nu pot sa admita ca Fiul lui Dumnezeu sa trebuiasca sa fie dat mortii".

Sf Ioan Chrys: Dar cum se face ca Petru, caruia Tatal ii revelase misterul dumnezeirii Fiului Sau, a coborat atat de repede de la acele inaltimi si a dovedit o atat de mare inconstanta ?
Nimic de mirare ca ignora misterul suferintei Mantuitorului, fiindca acela nu-i fusese revelat. Prin revelatie El aflase ca Isus Cristos este Fiul lui Dumnezeu cel viu, dar nicio revelatie nu-l instruise asupra misterelor Crucii si Invierii. Or, Domnul nostru, pentru a-i invata pe ucenicii Sai ca Patimile sunt un lucru necesar, adreseaza lui Petru un viu repros: "Mergi inapoia Mea, Satano!"

Teofil: Domnul vroia ca ucenicii Sai sa fie convinsi ca patimile Sale sunt necesare mantuirii oamenilor, si, cum Satan singur se opune acestor suferinte din teama ca ginta umana sa fie salvata, il numeste pe Petru Satana, fiindca avea aceeasi atitudine cu Satan, opunandu-se deschis Patimilor lui Cristos, fiindca "Satan" inseamna "cel care se opune".

Sf. Ioan Chrys: Isus nu spusese de loc demonului care Il ispitise "mergi inapoia Mea", dar ii spune lui Petru, adica "urmeaza-Ma si inceteaza de a te opune planului unei morti pe care o voi indura fiindca vreau, iar tu nu cugeti cele ale lui Dumnezeu, ci cele ale oamenilor".

Teofil: Isus ii reproseaza lui Petru cugetul oamenilor, adica al afectelor terestre, fiindca vroia ca Domnul sa prefere o viata linistita mortii Sale pe cruce.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote