Citat:
În prealabil postat de Krautrock
La ce va foloseste sa credeti ca sufletul e dependent de trup daca nu stiti in ce consta aceasta dependenta?
|
Ce-i drept din punct de vedere practic, în aparență nu ne-ar ajuta la nimic să știm dacă sufletul este sau nu o entitate ce ar putea ființa independent de corp, decât de dragul de a mai adăuga niște pagini de controverse acestui topic. Totuși, implicațiile devin mult mai serioase când ne gândim că spiritismul, mai ales în variantele mult mai periculoase ce îmbracă haina creștină și paradoxal chiar cea [pseudo]științifică acaparează tot mai mult teren.
Citat:
În prealabil postat de Krautrock
Am totusi o sugestie pentru dumneavoastra: in Noul Testament apare termenul grecesc "psyche". Initial acesta cred ca insemna "suflare" in sensul de "viata", adica ceva de genul "suflare de viata" (probabil oamenii au facut asocierea intre a fi viu si a respira). Ulterior termenul a dobandit si alte sensuri precum "spirit" sau "suflet" (ca in romana). Incercati sa vedeti in ce sens e folosit in Noul Testament termenul "psyche" sau care era sensul pe care cuvantul il avea in general la momentul scrierii Noului Testament si poate veti afla raspunsul la problema dumneavoastra...
|
Mulțumesc pentru sugestie. Am investigat deja aceste aspecte și am găsit că termenul
ψυχή din NT are sensul de suflet, dar sensul inițial de
suflare de viață,
răsuflare,
duh,
spirit, aparține termenului πνεΰμα, termen des folosit la fel ca și în VT unde în raportul Genezei apare alături de trup și formează sufletul viu al omului, acea entitate complexă, omul întreg. Imaginea această holistică a ființei umane reiese din întreaga Scriptură, atât a VT cât și a NT.
Ca și concluzie finală se poate spune fără greșeală, că pentru antropologia biblică, între suflet și trup nu există acele contraste despre care vorbește lumea păgână. Sufletul nu este o parte imaterială, nemuritoare. Mai mult, corpul făcut din țărână împreună cu suflarea de viață (spiritul) primită, formează sufletul viu. Atunci când spiritul e cerut înapoi de Dumnezeu, sufletul nu mai există, pentru că sufletul este omul.