View Single Post
Vechi 24.01.2017, 09:41:19
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Era invers în presupunerea mea: tu erai cel corect. Dar fără a te pretinde sfânt, ci doar un om care își face, în cea mai mare parte a timpului, datoria. Nu e necesar să fii și ipocrit ca fariseul. El a ieșit mai prost decât vameșul nu din cauză că era un om corect, ci din pricină că era prea mulțumit de sine, disprețuindu-i pe cei ca vameșul.

Superioritatea vameșului, însă, consta în sinceritatea cu care își recunoștea păcatele și le regreta. O astfel de inimă a primit cuvântul lui Hristos atunci când l-a întâlnit, L-a primit în casa lui și, pocăindu-se, și-a răscumpărat cu asupra de măsură nedreptățile făcute semenilor lui. Aș dori ca această lege a lui Moise, prin care vinovatul dădea înapoi victimei de patru ori valoarea prejudiciului să fie valabilă și acum, iar penitenciarele să se desființeze.

Dar un vameș nepocăit, care vrea să fie tratat ca un om cinstit, întărindu-se în același timp în nedreptăți, cu ce e mai bun decât un fariseu care nu se bate cu pumnul în piept?

Sigur, n-aș vrea să avem un război între vameși și farisei, care nu poate duce la ceva bun, fiecare parte fiind tentată să o demonizeze pe cealaltă. Un dialog ar putea însemna ceva, dar pentru asta e nevoie de buna-credință a ambelor părți, de dorința ca nu ei, ci adevărul să câștige. Și unde e adevărul e și binele. Fiecare avem de învățat de la ceilalți, iar uneori cel mai mult chiar de la cei care ne sunt potrivnici la un moment dat. Repet, esențială este sinceritatea.

P.S. Eu am înțeles că m-ai făcut jigodie doar ipotetic, însă la prima citire putea să pară altceva.
Asa e am citit eu gresit. Deci eu sunt jigodia mai mare decat ala care merge tot timpul fara bilet. Pentru ca eu ma pretind a fi un om moral. Si nu e vorba despre povestea cu vamesul si fariseul ci despre cei care pretind ca si-ar dona averea dar au pitit banii. Aia sunt mai rau decat cei care ar fi pastrat-o. :)

In Romania avem un razboi pentru controlul catuselor. De mai multi ani unii oameni au fost folositi pentru ca aia care detin controlul catuselor sa detina din ce in ce mai multa putere. Si partidele au fost facute praf, oamenilor li se spune ( si multi dintre ei cred ) ca e normal ca un demnitar banuit de ceva sa stea in arest, sa aiba telefoanele ascultate, ca nu e normal sa aiba imunitate si asa mai departe. Nimeni nu intelege ca daca demnitarul nu are imunitate impotriva arestarii, atunci este la mana celui care detine controlul catuselor si votul nostru nu mai are nici o putere. Toate tarile au inteles asta, numai noi ( si Italia, ca nu am inventat noi apa calda ), trebuie sa avem politicieni timorati si guverne "tehnocrate". Adica guverne care nu-s puse de cetateni ci pica din cer. :)

La fel, in loc ca Iohannis sa fie taxat atunci cand imparte lumea in penali si oameni corecti, fanii lui se bucura exact ca aia din anii 50. Nu e nici o diferenta.

PSD nu are idealuri morale. Oamenii cam stiu ce voteaza - "sunt ei hoti dar sunt mai competenti". Ceilalti se pretind a fi oameni morali. :)
P.S. : Ma bucur ca macar tu ai inteles.
Reply With Quote